Organisatie - 17 februari 2010

Makkelijke eters

Laat kinderen zelf hun eten kiezen en ze nemen elke dag patat, pannenkoeken en pizza. Maar als ze dan toch groenten moeten eten van hun ouders, dan kiezen ze die ook graag zelf. Dat stelde promovenda Gertrude Zeinstra.

29-menu-0413-BdG-5200.jpg
Kinderen iets laten eten dat ze niet lekker vinden, is een lastige klus. Rationele overwegingen als gezondheid tellen namelijk amper mee. Een flinke lepel appelmoes over de groenten is dan ook meestal een beproefde strategie. Als je kinderen zelf hun groenten laat kiezen, gebruiken ze hun eigen argumenten. Bruine plekjes zijn bijvoorbeeld uit den boze, en tot snot gekookte groenten zijn ook niet bepaald populair. Ik was zelf ook geen makkelijke eter vroeger, mijn bord moest er vooral mooi uitzien. Maar nadat ik eenmaal klaar was met het transformeren van mijn bord in een culinair schilderij was alles koud geworden en gestold en zou de meest doorgewinterde Bourgondiƫr er zijn neus voor optrekken. Deze kipschotel ging er echter goed in, en ook, heel belangrijk, de doperwtjes verdwenen als sneeuw voor de zon./Arianne van Leeuwen
Kinderkipschotel
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediƫnten voor vier personen:

  • 400 gr kipfilet

  • 3 uien, gesnipperd

  • 2 appels, in blokjes

  • 1 banaan, in plakjes

  • 100 gr gewelde rozijnen

  • 5 gemberbolletjes en 3 el gembersiroop

  • 1 el ketjap manis

  • 4 schijven ananas, in stukjes en 1 el ananassap

  • 1 tl Kerriepoeder

  • 50 gr boter

  • zout en peper


Bereiding
Snijd de kip in stukjes en bestrooi met zout en peper. Verwarm de boter in een pan en bak hierin de kip goudbruin. Neem de kip uit de pan en fruit in het achtergebleven vet de fijngesneden uien met het kerriepoeder. Voeg vervolgens de appelblokjes, rozijnen,  fijngesneden gember, gembersiroop, ketjap, ananas en het ananassap toe. Laat het geheel 10 minuten stoven. Vlak voor het einde van de kooktijd de in plakjes gesneden banaan toevoegen.
Heerlijk met doperwtjes, komkommer en aardappelpuree.

Re:ageer