Nieuws - 14 augustus 2012

Magnesiumgehalte voeding beïnvloedt risico op darmkanker

Een relatief grote inname van magnesium lijkt te beschermen tegen darmkanker. Een vinding die verder inzichtelijk maakt hoe voeding ongeveer een derde van ons risico op kanker bepaalt.

melk_magnesium_Mowie_Kay.jpg
Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en kanker en enkele Londense collega's een grote groep darmpatiënten die een inwendig onderzoek ondergingen. De resultaten verschenen begin augustus op de website van de American journal of clinical nutrition.
Bij de deelnemers die relatief magnesiumrijk aten, werd tijdens het darmonderzoek minder vaak een voorstadium van darmkanker ontdekt. Voor elke 100 milligram die men extra eet van het mineraal lijkt het risico met zo'n tien procent af te nemen. Om haar eigen onderzoek te controleren, analyseerde het team opnieuw alle oudere data uit vergelijkbaar epidemiologisch onderzoek. Dit onderstreepte hun uitkomsten. Opvallend is wel dat het verband alleen significant is bij 55-plussers én de groep mensen met overgewicht. Kampman: ‘Ik heb daar nog geen goede verklaring voor.'
Het resultaat heeft geen gevolgen voor de voedingsrichtlijnen omdat de adviezen indirect al zorgen voor inname van voldoende magnesium. ‘We zeggen al dat mensen meer zuivelproducten, groente en vezelrijke producten moeten eten om darmkanker te voorkomen,' zegt Kampman. ‘Daar zit ook veel magnesium in en die boodschap wordt nu niet anders. Ik zou nog steeds geen magnesiumsupplementen aanbevelen, omdat niet duidelijk is wat hoge inname van magnesium zou doen .'
Aan dit onderzoek deden zo'n 1450 personen mee die een colonoscopie ondergingen vanwege darmklachten. Deelnemers vulden op een vragenlijst met 178 etenswaren in hoeveel en hoe vaak ze van elk aten. Aan de hand van gemiddeld magnesiumgehaltes berekenden de onderzoekers de magnesiumdichtheid van ieders eetpatroon. De onderzoekers legden vervolgens de groep die vrij was van poliepen, naast de deelnemers met een (goedaardig) gezwel. Deze gegevens werden gecorrigeerd voor factoren als rookgedrag, aanwezigheid van diabetes, BMI en lichaamsbeweging.
Er waren al langer aanwijzingen dat magnesium invloed had op het ontstaan van darmkanker maar het bewijs was nooit eenduidig. ‘Door deze studie heb ik een veel sterk gevoel dat er een link is,' zegt Kampman. ‘Het was wel onverwacht dat we vooral een verband zagen met gevorderde adenomen. Wij dachten juist in vroege stadia iets te zullen zien.' Kampman speculeert dat magnesium geen rol speelt bij het ontstaan van goedaardige poliepen, maar juist bij de progressie naar ernstiger tumoren. ‘Je moet redeneren dat 20 tot 30 procent van de mensen boven de vijftig poliepen heeft. Die groeien gelukkig niet allemaal door.' De vraagt blijft welke dit wel doen en waarom.