Student - 14 januari 2016

‘Madagaskar is niet één groot oerwoud’

Wie? Anna Luijten, masterstudent Forest and Nature Conservation
Wat? Thesisonderzoek naar de darmflora van lemuren (maki’s)
Waar? Madagaskar

Foto’s: Wessel Nieuwland

‘Mij hypothese was dat soorten die taxonomisch dicht bij elkaar staan, dezelfde darmbacteriën hebben, terwijl de darmflora binnen een soort juist kan verschillen, afhankelijk van de habitat. Om dit te testen heb ik op Madagaskar feces van lemuren verzameld.

28-mada lemur.jpg

Een doorsnee dag zag er zo uit; ’s ochtends vroeg werd ik wakker in mijn tentje van de roepende lemuren en trok ik mijn junglekleren aan. Dat waren bloedzuigersokken, laarzen en een regenjas. Die jas was hard nodig, omdat het regenseizoen was. Het plensde de hele dag. Daarna ging ik ontbijten in de “keuken” – een vuurtje onder een zeiltje. Het ontbijt bestond uit rijst met bonen. Na het ontbijt vertrokken mijn gids en ik te voet om lemuren te zoeken. Als we een groep vonden, verzamelden we hun uitwerpselen.

Bij de lunch in het kamp kregen we rijst met bonen en ananas toe. De middag zag er meestal hetzelfde uit als de ochtend en als avondeten kregen we – je raad het al – rijst met bonen. We hebben een keer verandering in ons dieet proberen aan te brengen door pasta te kopen. Maar omdat de mensen dat daar niet kennen, was het gevolg dat we rijst met pasta kregen. Na ons avondeten gingen we vroeg slapen, omdat er zonder elektriciteit weinig te doen was.

28-mada jur en ik.jpg

Er zijn maar twee hoofdwegen op het eiland, één van noord naar zuid en één van oost naar west. Het openbaar vervoer bestaat uit kleine busjes die bijna uit elkaar vallen en waar heel veel mensen in gepropt zitten. Daarmee reizen is een aparte ervaring. Je wordt als blanke vaak opgelicht, omdat je geen idee hebt van de prijzen. Verder zijn de chauffeurs heel opdringerig en komen ze op je af om je over te halen met hun mee te gaan.

Hoewel ik mijn verblijf op Madagaskar een mooie ervaring vond, denk ik niet dat ik er snel weer heen zal gaan. Het beeld dat ik van tevoren had – één groot oerwoud – klopt niet helemaal. Veel bos is gekapt en de bevolking is heel arm. Dat is confronterend. Ook is het daardoor moeilijk om contact met de mensen te krijgen, wat ik jammer vond. De natuur die er is, is wel heel mooi. Maar verrassend genoeg kom je overal mensen tegen, zelfs op plekken diep in het bos waar wij met moeite waren gekomen met een fourwheeldrive.’