Nieuws - 24 april 2008

Mad Award voor René Rozendal

Milieutechnoloog dr. René Rozendal heeft dinsdag 22 april tijdens het PhD Event in Amsterdam de eerste Intermediair MAD Award gekregen voor het meest aantrekkelijke proefschrift. Het leverde Rozendal, één van de vijf genomineerden uit vijfenzeventig inzendingen, 1500 euro op.

Rozendal kreeg de MAD Award – voor de Most Appealing Dissertation– voor het proefschrift waarop hij vorig jaar oktober cum laude promoveerde bij prof. Cees Buisman, hoogleraar Milieutechnologie in Wageningen en directeur van Wetsus in Leeuwarden. Hij was de eerste Wageningse promovendus die zijn proefschrift verdedigde tijdens een plechtigheid bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
Rozendal ontwikkelde een geheel nieuwe technologie om met een hoog rendement waterstof te winnen uit afvalwater. Hiervoor maakte hij gebruik van elektrochemisch actieve bacteriën die, als ze elektrisch worden gestimuleerd, organische afvalstoffen afbreken en omzetten in waterstof en kooldioxide. De vinding is gepatenteerd, en drie door Shell, Paques en Magneto Chemie gefinancierde promovendi werken nu aan het praktijkrijp maken van de technologie.