Organisatie - 1 januari 1970

Maastricht: W moet uit WCFS

De W van het WCFS moet weg. Dat vindt dr. Jo Ritzen, de bestuurder van de Universiteit van Maastricht. Ritzen wil best meedoen aan de opvolger van het topinstituut, die volgend jaar van start zou moeten gaan, maar niet als dat weer Wageningen Centre for Food Sciences heet.

Ritzen schrijft in een brief aan de ministers Veerman en Brinkhorst dat het schrappen van de W uit het WCFS een halszaak voor Maastricht is. Als het nieuwe topinstituut weer wordt vernoemd naar Wageningen doet Maastricht niet mee. Maastricht zelf voelt wel iets voor Food & Nutrition Delta of Europe, blijkens de brief van 26 augustus.
In het WCFS werken bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten samen aan voedingsonderzoek dat de Nederlandse voedingssector verder moet helpen. Maastricht zou vanaf 1 januari 2006 tot en met 31 december 2011 anderhalf miljoen euro steken in het instituut. De jaaromzet van het instituut moet volgens de plannen veertig miljoen euro gaan bedragen. De grootste bijdrage komt van de rijksoverheid, het ministerie van EZ.
Oud-rector prof. Bert Speelman, lid van het bestuur van het WCFS, reageert verrast. ‘Is het nu al carnaval?’, luidt zijn eerste reactie. ‘Ritzen moet buutredenaar worden. Maar in alle ernst: dit is wat mij betreft onbespreekbaar.’
Milder gestemd is dr. Kees de Gooijer, ook bestuurslid van het instituut. ‘Ik weet dat het speelt’, zegt hij. ‘Ik snap het ook wel. Partijen die niet in Wageningen zijn gevestigd zijn betalen mee, en willen zich in de naam van zo’n instituut herkennen. Ik ben persoonlijk niet aan de naam gehecht, dus als er een partij iets anders wil dan vind ik dat prima. Voorlopig noemen we de opvolger van het WCFS gewoon WCFS+.’ / WK