Student - 7 december 2009

Maandag 7 december, de COP is er af

tekst:
Gastredacteur

Al twee dagen heb ik nu kennis kunnen maken met de stad die twee weken lang de aandacht van de wereld op zich gevestigd weet. Het weer is er vergelijkbaar met dat in Nederland en er heerst een stemming die nog het meest aan de komende feestdagen doet denken.

icoon_co2.jpg
Joep Langeveld, 4-dejaars milieukunde, is delegatieleider van de Federation of Young European Greens.
Opvallend en opmerkelijk prettig om mee te reizen zijn de volledig automatische metro's zonder bestuurder. Na een goede overnachting op het speciaal voor de conferentie voor anker liggende 'schip 15', vertrek ik 's ochtends omstreeks zeven uur met de rest van de FYEG-delegatie op weg naar het conferentiecentrum. De sfeer is rustig, mede omdat de meesten van de jonge groene politici van m'n delegatie een lange treinreis van soms meer dan 40 uur achter de rug hebben. Voor de hekken van het Bella Centre, waar de conferentie gehouden wordt, is het een chaos vanwege de grote hoeveelheid mensen. De koppen fairtrade koffie die Greenpeace-medewerkers uitdelen zijn erg populair onder m'n delegatie.
YouNGO
De opening volgde ik vanuit een van de plenaire zalen. Waar de woorden van premier Rasmussen weinig enerverend waren, was met name de bijdrage van de Nederlandse IPCC-secretaris Yvo de Boer vol passie. Het verschil tussen de wetenschappelijke maar concrete benadering en de politieke behoudendheid was duidelijk terug te zien. De rest van de dag betekent als gedelegeerde bijna continue hectiek. Als geaccrediteerd waarnemer heb ik in tegenstelling tot 'partij geaccrediteerden' weinig officiĆ«le directe invloed. Ik zit niet aan de onderhandelingstafel of houd speeches in de plenaire zaal. Alle waarnemersorganisaties (NGO's, bedrijven, instituten, belangenverenigingen etc.) proberen door lobbyen, netwerken en via de media hun standpunten in te brengen in de continue discussie. De Federation of Young European Greens is net als veel andere jongerendelegaties bij COP bestrokken in de YouNGO, een overkoepelend samenwerkingsverband. Op deze wijze kan men een sterk geluid laten horen vanuit de van nature progressieve jongerendelegaties. Het lukt om de eerste dag de leiding te krijgen in de Youngo Europa Groep, onder meer door de delegaties op een lijn te krijgen om te pleiten voor een juridisch bindend akkoord.
Ontspannen
Terwijl ik tussen de vele besprekingen door in de namiddag nog even een lunch tracht te bemachtigen, vindt er een van de vele acties plaats die er door geaccrediteerde belangengroepen continue op meerdere plaatsen worden gehouden. De sfeer is chaotisch maar relatief ontspannen. Door een extra ingelaste bijeenkomst kan ik vandaag helaas niet langs bij het Holland Climate House, een Nederlandse wetenschappelijke enclave opgericht door de Wageningense docenten Pier Vellinga en Pavel Kabat. Wellicht morgen....
Na het volgens anarchistische traditie erg late maar wel zelfbereide, duurzame en smakelijke avondeten volgt er nog een interne meeting. Kort na middernacht zoek ik na een vermoeiende maar enerverende dag m'n stapelbed op.