Nieuws - 31 augustus 2017

Maakt studeren dik?

tekst:
Roelof Kleis

Maakt studeren dik? Waarschijnlijk niet, maar het studentenleven wel. Resource neemt de proef op de som door met een klein experiment.

© Pixabay, Edwin van Laar

Tijdens de AID werd een (klein) aantal eerstejaars gevraagd mee te doen aan een experiment. Ze moesten op de weegschaal. Met het verzoek dat over een paar maanden nog eens te doen. Het verschil tussen beide metingen is een indicatie voor wat het nieuwe studentenleven met je lichaam doet. De verwachting is dat er tegen december wat kilootjes zijn bijgekomen.

Verstandiger
Die verwachting komt niet helemaal uit de lucht vallen. Onderzoekers van Groningen toonden dat al eens aan. In een studie onder 2000 eerstejaars die twee jaar terug werd gepubliceerd, bleek dat een eerstejaars in het eerste semester van het studiejaar 1,1 kg aankomt. Maar dat is Groningen. Zouden Wageningse studenten niet verstandiger zijn?

AIDzitzak.jpg

Over drie maanden zullen we het weten. Of, in ieder geval een kleine aanwijzing vinden. De steekproefomvang van de Resource-weging is 71, verdeeld over 40 vrouwen en 31 mannen. Wat we nu al weten, is de nulmeting. De gemiddelde Wageningse vrouwelijke eerstejaars weegt 60,7 kg (spreiding 46,0-74,7 kg, mediaan 59,4 kg). De mannelijke tegenvoeter weegt gemiddeld 72,2 kg (spreiding 58,5-93,7 kg, mediaan 68,5 kg) en is dus bijna 12 kg zwaarder.

Studentenvereniging
Dat veel eerstejaars aankomen is overigens niet verwonderlijk. Het studentenleven gaat veelal gepaard met een andere levensstijl dan de student thuis bij zijn of haar ouders gewend was. Anders eten en bewegen en meer drinken, heeft gevolgen voor het lichaam. In het Groningse onderzoek kwam twee op de drie studenten aan. Een op de drie eerstejaars viel daarentegen af. Leden van een studentenvereniging kwamen aanzienlijk meer aan dan anderen.

De weegactie vond plaats tijdens de presentatie van de verenigingen in het Belmonte Arboretum. Daar konden studenten ook rammen op de Jop van Jut. De redactie heeft vijf zitzakken verloot onder deelnemers aan het weegexperiment, de Kop van Jut of de facebook pagina van Resource hebben geliket.