Nieuws - 4 mei 2020

Maak zelf een bevrijdingsvuur

Het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen krijgt een nieuwe dimensie. Iedereen kan online zijn eigen vuur ontsteken en doorgeven.

De feestelijkheden rond de herdenking van 75 jaar bevrijding gaan door de coronabeperkingen niet door. Maar ongemerkt gaan 4 en 5 mei niet voorbij. De traditionele elementen vinden gewoon plaats, zonder publiek. Het Vrijheidsvuur wordt vanavond middernacht ontstoken door staatssecretaris van VWS Paul Blokland en burgemeester van Wageningen Geert van Rumund.

Middernacht
Dat vindt volgens traditie plaats bij Hotel De Wereld. Die activiteit wordt live uigezonden op NPO1. Het vuur is eerder vanavond (21.00 uur) al door de burgemeester overhandigd aan de dertien vertegenwoordigers van de steden, waar normaal de bevrijdingsfestivals plaatsvindt. Die ontsteken het vuur in hun stad ook om middernacht.

20200504_123040_resized.jpg

Nieuw in het programma is de mogelijkheid om een eigen bevrijdingsvuur te ontsteken en verspreiden. Dat kan op en via de site www.bevrijdingsvuur.nl. De bedoeling volgens de organisatoren is dat iedereen een kaarsje, lampje of andersoortig licht ontsteekt, daar een filmpje van maakt en dit ‘vuur’ online deelt via de social media.

Op 5 mei vindt om 15.00 uur de herdenking van de capitulatie van Duitsland plaats bij het Bevrijdingsmonument bij De Wereld. Die uitzending wordt door Omroep Gelderland uitgezonden. Harpiste Lavinia Meijer en Zangeres Tania Kross zorgen voor de muzikale omlijsting. Een hoornblazer speelt de Last Post. Een en ander is ook via de social media van Omroep Gelderland te volgen.

Herdenking
De festiviteiten beginnen vandaag met de herdenking van de doden. Burgemeester Van Rumund legt een steentje bij het Joods Monument en houdt een toespraak bij het Monument voor de Gevallenen. Om 20.00 uur is de herdenking, waarna het concert De Mauthausen Cyclus van Nike Jacobs wordt uitgezonden. Deze lokale uitzending is van 18.45-21.00 uur op RTV Rijnstreek te zien.

Voor de details zie: www.vrijheidsvuur.nl, www.wagenignen45.nl.