Organisatie - 29 maart 2007

‘Maak voeding ouderen tot speerpunt hogeschool’

Voeding voor senioren moet een belangrijk thema worden binnen de opleidingen Voedingsmiddelentechnologie van Van Hall Larenstein. Dat vindt Arnold Dijkstra, lector Voedelveiligheid op de hogeschool.

Dijkstra is met medewerkers van de hogeschool een RIGO-project (Regeling Innovatie Groen Onderwijs) gestart om te onderzoeken wat er bekend is over ouderen en voeding, en hoe dit een plaats kan krijgen in het onderwijs. ‘Na obesitas is dit de komende jaren hét thema voor de voedingsmiddelenindustrie’, voorspelt Dijkstra. ‘Zeker nu we te maken krijgen met vergrijzing.’
De laatste tijd duiken regelmatig verhalen op over ondervoede ouderen. Daarnaast spelen voedselkwaliteit en -veiligheid een belangrijke rol in de gezondheid van ouderen, denkt Dijkstra. ‘Het eetgedrag en de behoeften van ouderen zijn anders, waardoor ze vaak een tekort aan bepaalde vitaminen of vezels hebben. Belangrijker nog is de gevoeligheid voor bacteriën. Voedselveiligheid is daardoor bij ouderen nog veel belangrijker.’
Van Hall Larenstein werkt nauw samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en het Voedingscentrum. Binnen Wageningen UR wordt onder andere samengewerkt met AFSG en de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit, waar onderzoek wordt gedaan naar dit thema. Waarschijnlijk volgt uit het project een minor die op de HAN aangeboden wordt, maar waar VHL-studenten gebruik van kunnen maken.

Re:ageer