Student - 13 december 2007

‘Maak van bachelor volwaardige opleiding’

Minister Plasterk ontkent dat hij het masteronderwijs wil ontmoedigen. Wel moeten bachelorstudenten hun vervolgopleiding zorgvuldiger kiezen. Nu komt het gros als vanzelf in de doorstroommaster terecht en dat was nooit de bedoeling.

De bewindsman zei deze week bij de verdediging van zijn strategische agenda in de Tweede Kamer dat hij vóór alles de wetenschappelijke bacheloropleiding wil versterken. ‘Het moet een volwaardige opleiding worden en dat is het nu nog niet.’ Een bachelor moet wat hem betreft de keuze kunnen maken om aan het werk te gaan, of door te studeren aan een masteropleiding. Mocht na die bewuste afweging de helft voor een master kiezen, dan vindt hij dat prima.
De ‘zachte knip’ is volgens de minister een belangrijke oorzaak van de automatische keuze voor de doorstroommaster. Studenten kunnen daar al aan beginnen terwijl ze hun bacheloropleiding nog niet hebben afgerond. ‘En dat is niet de bedoeling van het bama-stelsel’, aldus Plasterk.