Nieuws - 3 oktober 2019

‘Maak euthanasie bespreekbaar’

tekst:
Tessa Louwerens

Promovendus Merel van Veen werkte voor haar onderzoek veel samen met kankerpatiënten en artsen. Haar opa was ook arts en was fervent voorstander van een open gesprek over het levenseinde. Het bracht haar tot de stelling:

Promovendi moeten bij hun proefschrift een handjevol stellingen inleveren. In deze rubriek geven ze toelichting bij hun prikkelendste stelling. Deze keer Merel van Veen, die promoveerde op haar onderzoek naar informatievoorziening rondom voeding voor kankerpatiënten en zorgprofessionals.

Stelling: 'Every GP must activly discuss end-of-life-wishes with their patients'

‘Mijn opa inspireerde mij. Hij was vroeger arts en toen hij eenmaal in een bejaardenwoonflat woonde, was hij gepassioneerd bezig om zijn medebewoners in te laten zien hoe belangrijk het is om onderwerpen als euthanasie tijdig te bespreken met je arts. Vaak zie je dat mensen op een punt aankomen waarop ze niet meer verder willen, maar dat het te laat is om dit te regelen. Recent was dit weer volop in de media vanwege de rechtszaak tegen een arts die een hoog-demente vrouw had geëuthanaseerd. Ik denk dat het goed is dat het Openbaar Ministerie dit scherp in de gaten houdt en bij twijfel vraagt om rechterlijke toetsing. Euthanasie is een ingewikkeld schemergebied.

Huisartsen moeten het levenseinde proactief met patiënten bespreken, vind ik. Niet alleen zodat de arts een duidelijk beeld heeft van de wensen, maar ook om mensen bewust te maken van de mogelijkheden. Die vervolgde arts is vrijgesproken en daarmee heeft de rechter denk ik een goed signaal af, want anders durven artsen misschien geen beslissing meer te nemen.

Mijn opa had gelukkig alles van tevoren goed geregeld en is overleden met palliatieve sedatie, wat betekent dat je in slaap wordt gebracht en niet meer wakker wordt, dus vanzelf sterft. Voor ons was dat heel fijn. Hij was op een gegeven moment erg verward maar had gelukkig ook heldere momenten zodat we dit goed konden afstemmen. Het is prettig om te weten wat iemand wil, niet alleen voor de familie, maar ook voor de artsen.’