Organisatie - 27 juli 2020

Maaien moet: bloeiende bermen campus onder het mes

tekst:
Nicole van ‘t Wout Hofland
4

Verschillende natuurtuinen en bermen op de campus kregen afgelopen dagen een maaibeurt, ook als de planten nog volop in bloei stonden. Zonde?

©Sven Menschel

Ecoloog Wieger Wamelink is een van de beheerders van de natuurtuin achter Lumen en de natte natuurtuin bij Atlas die afgelopen week onder het mes gingen. ‘Mij doet het ook pijn om te maaien als de tuinen in bloei zijn en er volop insecten rondkruipen en vliegen’, zegt Wamelink. Toch is de maaibeurt niet ondoordacht. ‘Als we niet maaien, zijn we over een paar jaar alle mooie en zeldzame plantensoorten kwijt. Dat moeten we voorkomen.’

Biodiversiteit
Op verschillende plekken in de tuinen groeien gras en riet. Dat is niet voordelig volgens Wamelink, omdat die plantensoorten de tuin overnemen en geen ruimte laten voor andere, soms zeldzame, plantensoorten. Dan verliest de tuin zijn biodiversiteit. ‘Door op het juiste moment te maaien, voorkomen we dat verlies’, zegt Wamelink.

De maaibeurten op de campus vinden drie keer per jaar plaats en zijn vastgelegd in een tweejarig maaischema. Graslanden die het ene jaar vroeg gemaaid worden, blijven het volgende jaar langer doorgroeien. Maar de beheerders van de tuinen gaan niet blindelings af op het schema. Ze houden de tuinen nauwlettend in de gaten en maaien wanneer de natuur dat toelaat. Dit keer startte het beheer de maaibeurt drie weken later dan gepland.

Als we niet maaien, zijn we over een paar jaar alle mooie en zeldzame plantensoorten kwijt
Wieger Wamelink, WUR-ecoloog

De ratelaar bepaalt
Het uitstel heeft te maken met de groei van de planten. ‘Door het droge voorjaar groeiden de planten langzamer dan normaal’, zegt Wamelink. Sommige planten hadden daardoor begin juli nog geen zaad ontwikkeld. Voor planten zoals de ratelaar is dat zaad essentieel volgens Wamelink: ‘We maaien niet voordat de ratelaar zaad heeft’.

Deze plant is zo belangrijk omdat hij een wortelparasiet is van grassen. Hij steelt hun voedingsstoffen waardoor de grassen minder hard groeien. Dat schept meer ruimte en een grotere overlevingskans voor andere plantensoorten. ‘Het zaad van de ratelaar blijft maar een jaar goed, dus als we een keer te vroeg maaien, zijn we de ratelaar voor altijd kwijt’, aldus Wamelink.

Niet alleen de ratelaar bepaalt het maaischema. De beheerders houden ook oog op de hoeveelheid biomassa in de tuinen. Groeien er te veel planten, dan nemen ze dat stuk mee in een eerdere maaibeurt. ‘Dat is nu al een paar jaar het geval bij het deel van de tuin direct achter Lumen’, zegt Wamelink. Zo voorkomen ze dat een plantensoort de tuin overheerst en voeren ze bovendien excessieve stikstof van het systeem af via de biomassa.

Maaien in fasen
‘We maaien niet alles in een keer, maar in fasen’, vertelt Wamelink. ‘Dat doen we onder andere voor de insecten’. Ook blijven bepaalde delen van de tuinen een jaar lang onaangeroerd. Die delen vormen een locatie voor insecten om te overwinteren.

Niet maaien is tot op zekere hoogte dus haalbaar, maar helemaal stoppen met maaien is geen optie. ‘Graslanden zijn geen natuurlijke systemen en als we de natuur haar ging lieten gaan, dan zouden de tuinen dichtgroeien met bomen’. Ook wachten tot de bloemen zijn uitgebloeid is geen mogelijkheid, want sommige planten komen pas laat in de herfst tot bloei.

Mede dankzij regelmatige maaibeurten huizen er in de tuinen van WUR zeldzame planten waaronder de hauwklaver, en orchideeën zoals het soldaatje.

Re:acties 4

 • Annemieke Sweere

  Beste student,
  Bedankt voor je opmerking over de bibliotheek. De bibliotheek is net als in voorgaande jaren, in de zomermaanden alleen overdag geopend. M.i.v. 31 augustus gelden de normale openingstijden weer en zijn we ook 's-avonds en in het weekend open, mits de corona situatie dat toelaat.
  We hebben begrip voor het probleem dat je hebt met de beperkte openingstijden vanwege de hertentamen periode. Bij het bepalen van de openingstijden voor volgend jaar zomer zullen we daarom jouw opmerking meenemen.
  Vanwege de corona maatregelen is de oproep vanuit WUR nu om zoveel mogelijk thuis te werken en studeren. Er zijn maar een beperkt aantal studieplaatsen in de bibliotheek vanwege de 1,5 meter afstand vereiste.
  Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb geïnformeerd. Mocht je een officiële klacht willen indienen, dan kan bij de Servicedesk Facilities: telefonisch(0317-486666), of via een e-mail naar servicedesk.facilities@wur.nl.
  Met vriendelijke groet,
  Annemieke Sweere
  Front office en communicatiemedewerker WUR Library

  Reageer
 • Recht op fatsoenlijke onderwijsfaciliteiten

  Beste lezer,

  Weet iemand waar ik een klacht kan indienen voor het beleid van de zeer beperkte openingstijden van de Forum bibliotheek?
  Bij wie kan ik dit het best doen: de studentenvakbond, bij het secretariaat van de WUR of bij werknemers van de bibliotheek?

  De bibliotheek is naar de mening van veel studenten die ik heb gevraagd te kort open. De openingstijden zijn maar van 8 tot 6 uur, terwijl volgende week tentamens zijn, bovendien is de bibliotheek in het weekend helemaal gesloten!

  Alvast dank voor uw reactie.

  Reageer
  • fret

   vakbond de Ratelaar?

  • Fred

   Jeeeemig, heb je niet door dat er een pandemie is en de bedoeling is om zoveel mogelijk thuis te werken? Alle werknemers van de uni werken thuis en studenten worden gevraagd om thuis te studeren maar jij vindt dat je het recht hebt op fatsoenlijke onderwijsfaciliteiten?

   Daarnaast is het de zomerperiode, dan kan je verwachten dat er minder personeel beschikbaar is (aangezien die ook recht hebben op vakantie) dus openingstijden korter zullen zijn (corona of geen corona).

   Die klacht mentaliteit van sommige studenten van de WUR is soms buitensporig, ze verwachten dat de WUR de curling ouders zijn voor hun studentencarriere en het personeel ze moet behandelen als een koning(in).


Re:ageer