Nieuws - 21 mei 2015

MUIS

Is er een medicijn tegen veroudering? Mogelijk wel. Onderzoekers van Caltech (alweer) hebben ontdekt dat je stamcellen van oudere muizen weer brandnieuw kunt maken. Dat doen ze door remmende stoffen in de omgeving te blokkeren. De stamcellen werken dan weer als die van jonge en vitale muizen. Het eeuwige (muizen) leven gloort.

VLIEG
Zijn vliegen bang als we ze proberen weg te slaan van ons bord? In zekere zin wel, beweren onderzoekers van CalTech. Het vliegenbrein reageert net zo op dreiging (een naderende schaduw) als wij doen. Verstijven, wachten en wegwezen. Conclusie: wij zijn vliegen met een bewustzijn.

STRAF
Als je gedrag wilt veranderen helpt straffen beter dan belonen. Blijkt uit proeven met studenten aan de Universiteit van Washington. Is dat de revival van de opvoedkundige mep? Niet helemaal. Er is ook goed nieuws: een beetje straf werkt even goed als veel straf. Dus een klein tikje is al voldoende. Wetenschappelijk gezien hoef je niet door te slaan.

BIJ
Altijd al een bij willen zijn? Dat kan. Volgende week zaterdag in het Torckpark op het bijenfestival Wageningen Zoemt. Eyecatcher wordt de eerste Nationale Bijenbattle, een veldspel voor teams van acht personen. Doel is uiteraard honing verzamelen. Maar let op, sommige bloemen zijn behandelt met neonicotinoiden en dat levert strafpunten op. Inschrijven kan nog op wageningenzoemt.nl.