Student
Nieuws

MOOC’s mogelijk in het Chinees

Er zijn concrete plannen om Wageningse MOOCs – gratis online cursussen – aan te bieden in het Mandarijn. Wageningen Universiteit wil hiervoor een licentie verlenen aan het Chinese MOOC-platform XuetangX.
Rob Ramaker

Beeld: Wageningen Universiteit wil MOOC’s aanbieden op het platform XuetangX

Als de deal rondkomt, worden de eerste twee Wageningse MOOC’s – over voeding en landbouwproductie – bij wijze van pilot vertaald. De cursussen worden begeleid door een Chinese docent.

Ulrike Wild, opleidingsdirecteur Distance learning bij Wageningen UR, ziet China als een enorme markt voor Wageningen Universiteit. Met de vertaalde MOOC wil ze studenten bereiken die het Engels niet machtig zijn. De online cursussen zijn behalve een wervingsinstrument ook een uithangbord. Zo wil Wageningen Universiteit meer naamsbekendheid krijgen en onderwerpen als voeding ‘claimen’. Ook moeten nieuwe onderwijsmethoden en -materialen doorsijpelen naar het campusonderwijs.

Overigens heeft Wageningen Universiteit niet de Nederlandse primeur. Al een handvol cursussen uit Delft worden aangeboden in het Chinees. In Delft wordt al nagedacht over MOOC’s in het Arabisch en Russisch.

Op maandag 9 november ging inmiddels de derde Wageningse MOOC van start. De cursus is opgezet door Sander Kersten, hoogleraar Voeding, metabolisme en genomics. Kersten maakte ook de eerste online cursus – over voeding en gezondheid. ‘Een fantastische ervaring’, zegt hij. ‘Je trekt een totaal andere groep studenten van over de hele wereld.’ Ook over het geproduceerde materiaal is Kersten tevreden. ‘Er zit een hoop werk in het eindproduct, maar er ligt ook echt iets moois. Een tekstboek maar dan moderner.’

Een fantastische ervaring. Je trekt een totaal andere groep studenten van over de hele wereld

Sander Kersten, hoogleraar Voeding, metabolisme en genomics

In de eerste periode dat zijn cursus werd gegeven trok Kersten 45 duizend studenten. Hiervan haalde zo’n 5 procent succesvol de eindstreep en betaalde iets minder dan 1 procent 50 dollar voor een certificaat. Sindsdien is de cursus opengesteld en hebben nog eens 27 duizend studenten zich ingeschreven. Voor de andere Wageningse online cursus – Future Food Production – was de belangstelling aanmerkelijk kleiner. De eerste ronde trok zo’n 10 duizend studenten waarvan 570 de hele cursus doorliepen. Slechts 70 maakte ook daadwerkelijk de eindtoets en van hen betaalden 20 studenten voor een erkend certificaat. Sindsdien meldde nog eens 55000 studenten zich aan.

Enkele tientallen studenten die een MOOC deden, hebben zich inmiddels aangemeld voor een studie in Wageningen. Het is echter moeilijk te bewijzen dat de MOOC hierbij de oorzaak was en niets slecht een teken van bestaande interesse, zegt Annika Rettig, projectleider bij Corporate Communications & Marketing.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.