Nieuws - 28 januari 2016

MOOC volgen voor studiepunten

tekst:
Koen Guiking

Masterstudenten kunnen vanaf april een volledig online keuzevak volgen en daar drie studiepunten mee verdienen. Het is voor het eerst dat er credits te behalen zijn voor een MOOC (massive open online course).

Het vak ‘The future of food; environmental sustainability’ is weliswaar helemaal online te volgen, maar de studiepunten zijn alleen te verdienen door op de campus het examen succesvol af te leggen. Het is in Europa namelijk nog niet mogelijk om een online behaald certificaat om te zetten in officiële credits. ‘Maar het gaat er wel naartoe dat je MOOC’s, mits fatsoenlijk getoetst, kunt volgen als onderdeel van je opleiding’, zegt Ulrike Wild, directeur distance learning bij Wageningen UR. Ze vertelt dat Nederlandse universiteiten en het ministerie van OCW daarnaast discussiëren over de mogelijkheid studiepunten te verdienen met MOOC’s van andere universiteiten. ‘Je moet natuurlijk goed afstemmen dat een studiepunt hier gelijk staat aan een studiepunt elders’, zegt Wilds collega Suzanne de Bruijn. Nationaal zijn daar wel afspraken over te maken, denkt ze, want studenten kunnen nu ook al een vak of een minor aan een andere universiteit volgen. ‘En die credits worden ook gewoon erkend.’

Voor dit eerste Wageningse online keuzevak kunnen studenten zich nu al inschrijven. Het vak kan gevolgd worden in periode vijf en zes. ‘Ook dat is uniek, dat je twee periodes over een vak mag doen’, zegt De Bruijn. ‘Studenten kunnen gelijk op 1 april beginnen, maar inschrijven kan ook nog een paar weken voordat het examen is.’ Het vak levert drie credits op, dus in feite moet je in ongeveer drie weken door de stof heen kunnen. Komend studiejaar zal ‘The future of food: environmental sustainability’ zelfs het hele jaar open staan als online keuzevak. Examens worden dan vier keer per jaar geroosterd.

Aan deze onderwijsprimeur is ook een onderzoek gekoppeld. Met subsidie van het onderwijsministerie wordt onderzocht hoe ‘on campus studenten’ online studeren. ‘Zo’n online cursus levert superveel data op’, zegt De Bruijn. Zo is bijvoorbeeld precies te zien wanneer studenten beginnen met studeren, hoeveel interactie er is tussen cursisten en met de docenten, en welk percentage studenten het vak tot het einde toe volgt.

In eerste instantie is ‘The future of food’ eigenlijk geen MOOC (massive open online course), want alleen beschikbaar voor Wageningse studenten. Maar vanaf juli staat de cursus open het online platform edX. Dan kan iedereen ter wereld, met minimale begeleiding en in het eigen tempo, de lessen gratis volgen. Daar zijn geen studiepunten mee te verdienen, maar wie het vak met goed gevolg volbrengt kan daarvoor – tegen betaling – wel een certificaat krijgen.