Wetenschap - 5 juli 2001

MKZ-ingenieurs krijgen bul tijdens ceremonie nieuwe stijl

Opgelucht wankelden de vrienden en familieleden van de nieuwe ingenieurs vrijdagmiddag uit Aula. Blij en trots, maar murw gemaakt in een urenlange ceremonie. Het kan anders. Dat bleek wel toen daarna een andere groep ingenieurs hun bul in ontvangst kon nemen.

Wageningen experimenteerde op een groep bijzondere studenten met een nieuwe ceremonie. De studenten waren eigenlijk al afgestudeerd, maar door de MKZ-crisis had hun plechtigheid niet kunnen doorgaan.

Het grootste verschil met de oude ceremonie zat hem in de buluitreiking. Als je je bul ging ophalen, stak de professor die je studierichting vertegenwoordigde geen minutenlang verhaal over je af, maar verscheen je hoofd op een levensgroot scherm. Daarnaast stonden enkele zinnen over je studie, je activiteiten naast je studie en je toekomstplannen. Je zette een handtekening, gaf een hand en je was klaar. Sneller, accurater, maar ook indringender.

Behoren de tenenkrommende momenten tijdens de buluitreiking nu definitief tot het verleden? Niet helemaal. De foto op het scherm is van je collegekaart, dus vaak jaren oud. "Maar het leuke daarvan", verdedigt Gerben Kuiper zich, "is dat je het verschil ziet. Hoe iemand was toen hij net van school kwam, en wat er dan toch nog van zo iemand is geworden." Kuipers bedrijf Taxon organiseerde de nieuwe ceremonie voor Wageningen Universiteit.

Minder goed vielen de toespraken van de professoren tijdens de ceremonie, die de vertrekkende studenten en hun familie vertelden over de vorming van de Onderwijsinstituten, de integratie met DLO en de Reorganisatie. Verdraaid interessant, maar mosterd na de maaltijd, oordeelden de aanwezigen.

Rector prof. dr. ir. Bert Speelman wijdde nog enige woorden aan het beroerde imago van de mannelijke Wageningse student, waar de media de laatste tijd aandacht aan hebben besteed. Daar klopte niets van, vond Speelman. Acceptabele studenten vond je niet alleen in Groningen. Het bewijs zat voor hem. | W.K.