Wetenschap - 29 maart 2001

MKZ grijpt in op leven studenten en medewerkers Zodiac

Het leven op Zodiac gaat door, ondanks mond- en klauwzeer. Toch heeft de uitbraak wel degelijk consequenties voor studenten en medewerkers, blijkt uit een ronde door de kantine.

Studenten mogen sinds deze week niet meer naar huis als daar vee gehouden wordt. Als ze toch gaan, moeten ze voor betreding van Zodiac en Fysiologie van mens en dier 'schoenen vooral aan de onderkant goed schoonmaken, kleren uit en in de wasmachine, goed douchen, frisse kleren en ander schoeisel aan'. Sowieso moet iedereen door de hoofdingang naar binnen, over een mat met ontsmettingsmiddel.

Wilfred ten Brinke, student Dierwetenschappen, gaat normaalgesproken ieder weekend naar huis in Den Ham. Daar hebben ze koeien, varkens en schapen, allemaal dieren die MKZ kunnen krijgen. "Afgelopen weekend mocht ik nog naar huis. Maandag ben ik eerder naar Wageningen gekomen om te douchen en om te kleden." Komend weekend mag dat niet meer. Ten Brinke is het eens met de getroffen maatregelen want 'alle kleine beetjes helpen'. Een aantal studiegenoten kan niet meer naar Wageningen komen. Ze wonen nog thuis en hebben daar vee. Het onderwijsinstituut Levenswetenschappen heeft voor deze mensen regels opgesteld voor het hanteren van gemiste lessen.

Zodiacmedewerkster Jacqueline vindt de onduidelijkheid het grootste probleem. "Er zijn verschillende regels voor mensen die thuis een veebedrijf hebben en mensen die dieren uit hobby houden. Als ik naar Wageningen kom moet ik mijn kleding vervangen, maar de auto of fiets hoeven niet ontsmet te worden." Haar collega wijst haar op een spreekverbod tegen de pers over MKZ dat ze die ochtend hebben gekregen. "Mag ik dan eigenlijk mijn naam wel geven?", vraagt ze haar collega. "Dat moet je zelf weten." "Dit is toch het universiteitsblaadje, ik heet Bastiaans."

Veeteeltstudent Joost van Egmond loopt stage bij een praktijkcentrum voor varkens in Raalte. "Ze waren daar altijd al streng, maar sinds de uitbraak van MKZ moet je je zelfs van top tot teen ontsmetten als je naar het kantoor gaat." Sinds een week mag hij er helemaal niet meer komen. "Mijn gegevens staan in Raalte op de computer en ook mijn literatuur ligt daar. Met wat gedoe krijg ik dat wel naar Wageningen, dan kan ik hier verder." Een studiegenoot heeft het slechter getroffen. "Hij zou een afstudeervak in Duitsland gaan doen maar is daar niet meer welkom." | S.L.