Wetenschap - 4 juni 2009

MINDER STRESS PAARD DOOR INVOELENDE TRAINING

nieuws_3320.jpg

Foto: .

Jonge paarden die op een invoelende manier worden getraind tot rijpaard hebben minder stress dan paarden die op gangbare wijze worden opgeleid. Dat blijkt uit onderzoek waarover de Animal Sciences Group en de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde onlangs publiceerden in Veterinary Journal. De prestaties lijden er niet onder.
De onderzoekers splitsten een groep van 28 jonge paarden op de Waiboerhoeve in Lelystad in tweeën. De ene helft werd gedurende vijf weken zadelmak gemaakt door een paardentrainer die rekening hield met het gedrag en de individuele ontwikkeling van het paard en het paard vertrouwd maakte met veranderingen in de omgeving. De andere helft werd opgeleid onder leiding van een meer traditionele, vooral prestatiegerichte trainer, schetst ASG-onderzoeker dr. Kathalijne Visser het verschil in benadering tussen de twee trainingsmethoden.
Studenten registreerden het gedrag van de twee groepen paarden tijdens de training. Ze keken onder andere naar stressindicatoren, zoals de houding van hoofd en hals, het orenspel en de mate van tandenknarsen van de paarden. Daarnaast werden fysiologische metingen gedaan, zoals aan de variatie in hartslag. Aan het eind van de periode werden de paarden bijeengebracht voor een simpele rijproef onder het zadel, waarbij ethologen het gedrag en juryleden de prestaties van de paarden beoordeelden. Uit het onderzoek bleek dat de paarden uit beide groepen evengoed presteerden, maar dat de invoelend getrainde paarden significant minder stress ondervonden.
Visser en collega’s zijn de eerste onderzoekers die het effect van twee verschillende trainingsmethoden op gedrag en prestaties van paarden in Nederland vergeleken. De uitkomsten komen overeen met eerder Italiaans onderzoek. Verschillende niet-traditionele trainingsmethoden, vaak samengevat onder de term natural horsemanship, winnen de laatste jaren terrein in de paardenwereld. Het is een verzamelnaam, zegt Visser, elke trainer geeft er weer een eigen draai aan. Aspecten van de meer invoelende aanpak worden stilaan ook door de gangbare en traditionele trainers erkend.