Nieuws - 26 februari 2009

MINDER MKZ-VACCIN NODIG

Als varkens in de huid worden ingeënt tegen mond- en klauwzeer (MKZ), is veel minder entstof nodig dan bij een normale prik in de spieren. Dat leidt tot lagere productiekosten van het vaccin, schrijven medewerkers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in het tijdschrift Vaccine van vorige week. Bovendien kunnen bij een MKZ-uitbraak met een beperkte voorraad vaccin meer boerderijen worden beschermd.
Voor hun studie maakten de onderzoekers gebruik van een spuitpistool van diergeneesmiddelenbedrijf Intervet, dat een kleine dosis vaccin onder hoge druk in de huid perst, een methode die bij varkens al met succes is toegepast bij vaccinaties tegen onder meer pseudorabiës. De methode scheelt in de pijn, maar ook wordt voorkomen dat ziektekiemen via de naald meeliften van het ene dier naar het andere. Bovendien hoeven er in het slachthuis geen spuitplekken uit het vlees te worden gesneden.
De onderzoekers vergeleken de mate van bescherming bij een tiende dosis en bij vier keer een tiende dosis MKZ-vaccin in de huid, met de standaard dosis in de spier. De hoeveelheid antistoffen in het bloed lag bij een tiende dosis huidvaccinatie lager dan bij intramusculaire vaccinatie, en was het hoogst bij vier keer een tiende huidvaccinatie, maar de resultaten ontliepen elkaar qua ziektebescherming niet veel.
Als beste vaccinatiemethode kwam vier keer een tiende dosis in de huid uit de bus, maar dat is volgens de onderzoekers in een stal met rondrennende varkens geen haalbare kaart. Wel concluderen ze dat bij huidvaccinatie de hoeveelheid entstof per behandeling omlaag kan. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de optimale dosering is. Door minder entstof te gebruiken, wordt vaccineren waarschijnlijk goedkoper, als gevolg van de lagere productiekosten, concluderen de CVI-medewerkers.
Volgens Intervet zijn de resultaten ‘zeer interessant’, maar is verder onderzoek nodig, ook bij andere diersoorten. Het bedrijf beraadt zich op vervolgstudies, aldus een woordvoerster.