Student - 4 december 2008

MET JE VINGER TUSSEN BERENBILLEN

Sam Streyaert heeft zijn studie Bos- en natuurbeheer afgerond en doet nu een tweede master in Geo-information Science. In juli vertrok hij voor vier maanden naar een veldstation voor berenonderzoek in Zweden, waar hij stage liep en een afstudeervak deed. ‘Het was geweldig om een beer aan te raken. De smile was niet van mijn gezicht te branden.’

nieuws_2702.jpg

Foto: .

‘Op het veldstation van het Scandinavian Brown Bear Project waren we met een klein groepje studenten en wetenschappers. In de zomertijd is er geen echte nacht, alleen schemering. Na een werkdag gingen we samen nog allerlei dingen in de natuur doen, bijvoorbeeld vissen om een avondmaal te vangen. Het was heel leuk, maar ik raakte alle besef van tijd kwijt. Na twee weken midzomernacht was ik helemaal op.
Vanuit het project kreeg ik opdracht om de problemen van traditionele veeboeren te onderzoeken. Het is een van de grootste en langslopende berenprojecten van de wereld en echt state of the art. Sommige beren worden al twintig jaar gevolgd. Ik bepaalde aan de hand van habitatgebruik van beren en koeien risicogebieden voor boeren.
Het hoogtepunt was een helikoptertocht om een beer te markeren. De beer was verdoofd met een dartgun. We hebben de zender vervangen en allerlei samples genomen en dingen opgemeten. Het was geweldig om hem echt aan te raken. De smile was niet van mijn gezicht te branden. Ik had ze wel eerder per toeval gezien als ze de weg overstaken, maar dan zit je niet met je vingers in hun kont.
Echt spannend was the approach: twee mensen lopen recht op een beer af en passeren hem op vijftig meter. Dit gebeurt om de reacties van de beer te onderzoeken. Ik heb het een paar keer gedaan, en ben zelfs op twintig meter gepasseerd. Ik heb de beer alleen gehoord, want ze verstoppen zich heel goed en je moet altijd blijven lopen.
Op het veldstation was ook een sauna en voor Scandinaviërs hoort daar bier bij. Ze snapten niet dat ik het weigerde, warm bier zonder bubbels! Je wordt wel sneller dronken vanwege de warmte, maar het is gewoon niet lekker. Ook sloegen we elkaar naakt met berkentakken op de rug om de doorbloeding te stimuleren. Ik had het eerst niet helemaal door en kwam met een sparrentak met naalden. Au. Er moeten dus wel blaadjes aan de tak zitten.
In centraal Zweden staan de mensen nog heel dicht bij hun leefomgeving, dat vond ik heel bijzonder. Iedereen gaat jagen en vissen, echt voor de kost. Er is zo’n overvloed aan natuurlijke rijkdommen en het water is superschoon. In juli en augustus was het bessenseizoen. Ongelooflijk, zoveel bessen. Ik at ze de hele dag lekker vers uit het bos; de bakjes van Albert Heijn zijn er niets bij. Ik heb daar de waarde van schoon water en schone lucht echt kunnen beleven. In Nederland kun je dat gewoon niet ervaren.’