Student - 27 november 2008

MEA CULPA

Duizendmaal excuus. In het vorige nummer hebben we een foto van de Chinese vlag geplaatst naast uitspraken over mensenrechten in de nieuwe gedragscode.
Daarmee trapten we op de ziel van minstens twee Chinese studenten. In hun briefjes hiernaast lees je waarom: de redactie insinueert dat in China de mensenrechten geschonden worden. Student Ying Li hoopt dat dit de goede relatie tussen Wageningen UR en zijn Chinese organisatie niet zal ruïneren.
Ook de studentenraad liet van zich horen. Het is ‘niet heel netjes’ dat we een link leggen tussen mensenrechtenschendingen en China.
Vanuit het bestuurscentrum spraken vier betrokkenen me aan. De Chinese cultuur is eergevoelig en daar moeten we rekening mee houden. Hier studeren tweehonderd Chinezen: zij moeten hun waardigheid behouden, maar zijn nu gekwetst.
Deze week is onze rector in China en daar wordt hem opheldering gevraagd over die vlag. Deze organisatie doet graag zaken met China.
Stom dus van die vlag. Daarmee beledigen we onze studenten en zetten de goede relatie met China op het spel. Wij moeten schending van mensenrechten dus niet koppelen aan het land China. Ook niet in een blad dat verschijnt binnen de Nederlandse cultuur van openheid en vrijheid.
Dat onder de wapperende gele sterren dissidenten worden opgepakt, dat er gedetineerden worden gemarteld, en dat er meer mensen worden geëxecuteerd dan in alle andere landen bij elkaar, doet daar helemaal niets aan af. Hier zijn hogere belangen in het spel: respect voor de Chinese cultuur en respect voor de Wageningse belangen.
Het is mijn grote fout dat ik dit niet heb ingezien. Daarmee breng ik schade toe aan mijn directe collega’s, aan deze organisatie en mijn land. Deze fout is onvergeeflijk en niet te herstellen. Mea mea culpa. Tranen wellen op, ik buig diep en vraag u nederig mijn excuses te aanvaarden.