Nieuws - 16 april 2009

MATIGE INTELLIGENTIE

nieuws_3166.jpg
Het was een warme dag, zo begin september. Een krachtig nazomerzonnetje straalde op mijn T-shirt. De koningin had net het nieuwe Forumgebouw geopend en ik was erbij. Als kersverse student van Hogeschool Van Hall Larenstein wilde ik het grote machtige Wageningen UR toch ook wel eens van dichtbij zien. Het was gezellig, in grote witte tenten waren gratis noodles, en mensen met veel lef zag je bungeejumpen.
Ik besloot een rondleiding door Atlas te volgen. Met een klein groepje slopen we door het flexibele gebouw zonder steunmuren en met uitwendig skelet. ‘Daarom kunnen we een onderzoeksruimte zo omtoveren in collegezaal of andersom, net waar de behoefte ligt’, liet de rondleidende student ons weten. Ik vond het prachtig, zo’n immense kubus. En voor wie Atlas haat: kijk eens naar VHL Velp, bij voorkeur in de aula. Observeer het gekunstelde rijtje met verschillende plantenbakken en de lelijke verwarmingsbuizen die vloeken met de rest van het gebouw. Nee, Atlas is prachtig.
Een oudere man met een grote staat van dienst - dat kon je meteen aan hem zien - vroeg me wat ik eigenlijk studeerde aan de universiteit. Ik vertelde hem over VHL en gaf een paar vragen later toe dat ik eigenlijk helemaal niet toelaatbaar was voor een universiteit. ‘Ach’, de man keek mij kritisch aan, ‘ook mensen met een matige intelligentie kunnen best een universiteit aan’. Beduusd stond ik naar de skeletconstructie te kijken. Pff, matige intelligentie. En daarbij, wie zegt dat ik überhaupt naar een universiteit zou willen?
Ik weet niet wat me bezield heeft, maar ik volg nu mijn hbo-minor aan Wageningen Universiteit. Een hele toestand is het. Elke dag bus 88 in plaats van een fris fietstochtje naar het Velpse landgoed. Ik zie ineens overal Griekse letters, rare formules en lees mijn Engelse teksten minimaal vier keer om ze te begrijpen. Iedere dag ben ik om acht uur in Wageningen en thuis stop ik rond tienen met studeren. Ik ben vaker chagrijnig en mijn ooglid trilt continu. En als het nou nog een beetje praktisch was, die studie. Maar nee, ik heb nog niets gezien dat ik als bos- en natuurbeheerder direct in het bos zou kunnen gebruiken.
Denkend aan de naderende tentamenweek kijk ik wanhopig uit het raam van Forum richting de skeletconstructie
Atlas. Mijzelf moed insprekend denk ik ‘ach, ook mensen met een matige intelligentie kunnen best een universiteit aan’.