Wetenschap
Onderzoek

MARIN luidt noodklok

Het maritieme onderzoekinstituut MARIN in Wageningen luidt de noodklok. Het instituut heeft meer overheidsfinanciering nodig om de concurrentie met buitenlandse instituten te kunnen volhouden, zegt de directeur tegen De Gelderlander.
Albert Sikkema

©MARIN

MARIN heeft onderzoekhallen in Wageningen en Ede, waarin modellen van cruise- en marineschepen en boorplatforms worden getest. De testbassins van het instituut zijn modern, maar door nieuwe informatietechnologie verandert het onderzoek snel. Zonder investeringen kan het instituut zijn leidende kennispositie in vijf jaar verliezen, stelde de evaluatiecommissie eerder dit jaar. Daarom moet de overheid ingrijpen, stelt directeur Bas Buchner. De bijdrage van de Nederlandse overheid is de afgelopen jaren gedaald van 20 naar 7 procent van de omzet, stelt Buchner, terwijl het instituut eigenlijk moet investeren in elektrische en zelfsturende schepen.

MARIN is een van de TO2-instituten, net als Wageningen Research en TNO. Die hebben allemaal last van teruglopende overheidsfinanciering. Het ministerie van Economische Zaken heeft de afgelopen jaren 100 miljoen euro op deze instituten bezuinigd, constateert het Rathenau-instituut dit jaar.

Lees ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.