Nieuws - 5 februari 2009

MAKE-UP VAN PAARDENMELK

Met hun idee voor cosmetica van Geldersepaardenmelk haalden studenten van Van Hall Larenstein in Velp de regionale pers. De studenten bedachten plannen voor het gebied de Wisselse Poort. In sommige ideeën ziet opdrachtgever Geldersch Landschap wel brood.

‘Studentikoze ideeën voor natuurbeheerders’ kopte de Stentor zaterdag 31 januari. Zeventig studenten stopten ‘onbevangen hun kennis en creativiteit’ in het onderzoek, valt te lezen. Vooral het idee om een cosmeticalijn van de melk van Gelderse paarden te ontwikkelen spreekt tot de verbeelding. Daarmee geef je een impuls aan de locale economie en help je het Gelderse paard in stand houden, bedachten de studenten.
Het project binnen de combimajor, met opdrachten van Geldersch Landschap en landgoed Tongeren, leverde in totaal tien rapporten vol ideeën op. Zoals voorstellen voor vloeiweiden langs beken, een boerderij die landbouw, natuurbeheer, zorg en recreatie combineert en een educatiecentrum op landgoed Tongeren met een schaapskooi.
‘Niet alle ideeën zijn even bruikbaar, maar er zitten er een paar tussen die we zeker gaan uitwerken’, vertelt Wim Geraedts van Geldersch Landschap. Het idee voor een groengarantfonds, een verzekering voor bewoners die ervoor zorgt dat een gebied open, groen of behouden blijft, is er één van.
En de cosmeticalijn komt er misschien ook. De studenten reppen in hun rapport van stoeterijen met Gelderse paarden die bij boeren worden gestald. Aan hun fantasie ontsproten diensten als rondritten, masterclasses en de make-up. Dat laatste in combinatie met een hotel en wellnescentrum. Geraedts: ‘Dit zijn plannen waarmee je dit type paard in stand kunt houden. We gaan er zeker over nadenken.’