Wetenschap - 17 mei 2001

Lustrumforum CSFR over student en maatschappij

De studentenvereniging CSFR vierde afgelopen week haar zesde lustrum. Reden voor een week vol festiviteiten. Onderdeel van de week was een forum over het thema student en maatschappij.

"We zijn met de raad van bestuur tot de conclusie gekomen dat we veel te weinig generalistisch kader in huis hebben. Disciplinair zitten we in Wageningen wel goed, maar om aan te sluiten op de hedendaagse maatschappelijke problematiek, zullen we veel meer discipline-overstijgend bezig moeten gaan", aldus rector prof. dr. ir Bert Speelman tijdens de forumdiscussie van de CSFR (Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato).

De CSFR is een orthodox-christelijke studentenvereniging. Er zijn zo'n zeventig leden, waarvan ongeveer tweederde van Wageningen Universiteit afkomstig is, terwijl het andere deel studeert aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

Voor het forum waren naast Speelman ook andere sprekers uitgenodigd, waaronder drs. Wim Dekker van de CHE en twee studenten van KSV St. Franciscus Xaverius. Dekker kon zich niet zo vinden in de stelling dat de maatschappij studenten als uit- en vrijbuiters ziet. "Studeren is steeds meer een beroep geworden," betoogde hij, "de moderne student leert een vak en heeft minder behoefte aan de vorming in klassieke zin."

Dat dit niet betekent dat er minder gefeest wordt, maakte Daan Wijsman van KSV met een knipoog duidelijk: "Er bestaat een beeld dat wij dronken en lallend over straat gaan. Wel: dat klopt. Maar dat is niet het enige." | A.Z.