Organisatie - 1 januari 1970

Lunchpauze half uur korter

Wageningen Universiteit en Larenstein gaan in het Forumgebouw gedeeltelijk dezelfde ruimtes gebruiken. Daarom is er een afstemming van de lestijden nodig. Het nieuwe rooster leidt mogelijk tot een halvering van de lunchpauze.

Op dit moment hanteren beide instellingen nog een verschillende dagindeling. De universiteit werkt met acht blokken van drie kwartier, Larenstein hanteert tien blokken van elk vijftig minuten. In het huidige voorstel voor het nieuwe rooster krijgen beide instellingen tien blokken van drie kwartier, geroosterd tussen halfnegen 's ochtends en zes uur 's avonds. Daarbij wordt de nu één uur durende lunchpauze gehalveerd, zodat er een vijfde uur kan worden ingevoerd. Dit zou nodig zijn om ook collegeblokken van drie uur in te roosteren.
Arie Terlouw van de werkgroep Organisatie en roostering: 'We hebben gekeken in hoeverre we zonder onderwijsreorganisatie toch een nieuwe dagindeling konden creëren. Een minpuntje van het huidige voorstel is dat je lunchpauze kan worden gehalveerd ten opzichte van de huidige situatie. We hebben er wel voor gepleit dat dit alleen voor PGO-vakken en colleges het geval mag zijn en niet voor de practica. Ook zullen er maximaal acht contacturen per dag worden geroosterd.' De duur van de pauze zal dus afhangen van de uiteindelijke roostering. Het voorstel moet eerst nog langs de raad van bestuur en de medezeggenschapsraad.
Omdat uit prognoses blijkt dat niet al het onderwijs in het Forumgebouw past, zal een deel bij de kenniseenheden plaatsvinden. Daartoe worden voorlopig ook de grote collegezalen in het Scheikundegebouw en het Wiskundegebouw op de Dreijen aangehouden. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat zeventig procent van het universitaire onderwijs en al het onderwijs van Larenstein in het Forumgebouw zal plaatsvinden. / JH