Wetenschap - 11 april 2002

Lunch

Lunch

"Waar is de Engelstalige flyer?" vraagt Janneke van Wijngaarden, bestuurslid van jongerenvereniging Unitas, aan de anderen achter de bar in de grote zaal. Ze is bezig met het klaarzetten van de spullen voor de lunch: melkglazen, soepkommen en een mandje met briefjes en pennen. De plastic menukaart komt tevoorschijn. "Nu hoeven we niet steeds weer uit te leggen wat bijvoorbeeld een uitsmijter is", legt ze uit. Om kwart over twaalf komen de eerste mensen binnen. Ze staren naar het grote bord met dagspecialiteiten en schrijven op een papiertje hun bestelling en naam. Op de bar staat een pan soep te dampen. De briefjes gaan door een luik naar de keuken waar iemand de broodjes klaarmaakt. De briefjes met bestelde pizza's, die donderdags op het menu staan, worden aan de kok doorgegeven.

Daarna lopen de lunchers naar buiten. Het is mooi weer en iedereen zoekt lekker een plekje in de tuin. Er staan verschillende soorten tuinstoelen en tafeltjes. "Deze tafel staat wel een beetje wankel" merkt Harm Luisman op. Hij zit samen met Ina Klein Teeselink en Hanneke Merkx aan een bordeauxrode kunststof tafel te wachten tot zijn naam wordt omgeroepen en hij zijn bestelling kan ophalen. De drie blijken van Argo's Oranje-groencommissie te zijn en komen hier vandaag vergaderen. Harm komt hier vaker lunchen. "Het is hier gezellig. Dat we vandaag buiten kunnen zitten, is natuurlijk ook een pre."

Aan de tafel ernaast zitten twee meiden met hun gezicht naar de zon. Ze dragen beiden een zonnebril en komen hier regelmatig lunchen. Ze nemen eigen brood mee maar kopen hier dan 'iets lekkers voor erbij', zoals Mira Franken uitlegt. Zelf heeft ze vandaag een uitsmijter besteld. "Dat doe ik niet vaak hoor, want dat is eigenlijk te luxe." Mira's vriendin Ester Frische, die een opvallende zonnebril met roodgetinte glazen draagt, heeft soep en thee besteld. "Op het Biotechnion sta je een kwartier in de rij. Hier kun je meteen zitten en als je alleen iets wilt drinken, hoef je niet eens te wachten", antwoordt ze op de vraag waarom ze hier komt. De meiden hebben allebei vandaag ontbeten (Mira: "Er moet ontbeten worden") in tegenstelling tot verschillende andere aanwezige studenten. Die vertellen dat ze geen tijd hadden gehad om te ontbijten omdat ze naar college moesten of dat het brood op was. Unitaslid Maarten Vodde heeft vanochtend alleen maar koffie gehad. "Ik kon vanochtend maar moeilijk wakker worden en ik moest naar college." Hij ontbijt de ene keer wel en de andere keer niet. "Ik neem vaak wel een glaasje verse jus. Als ik niet ontbeten heb, heb ik tijdens college wel eens last van een rommelende maag, maar dan haal ik in de kantine wel een broodje", vertelt Maarten, die lange blonde haren heeft en een spijkerbroek en kisten draagt. Eerstejaarsstudent Biologie Judith Sitters heeft voor de verandering eens wel ontbeten, met wat yoghurt. "Op dit moment ben ik op de gezonde toer. Kijk, ik heb nu ook twee bolletjes gezond met alleen maar sla, komkommer en tomaat", zegt de roodharige Judith vrolijk. Ze is lid van Unitas en helpt op vrijdag zelf met de lunch.

Veel van de mensen die hier komen lunchen, hebben net als Argo-lid Harm net college gehad op De Dreijen. Ook zijn er mensen van de leerstoelgroep Microbiologie. Zij gaan iedere dinsdag en donderdag naar hun buren voor de pannenkoeken en pizza's. "We hebben geen kantine en op andere dagen eten we ons eigen brood op het werk op. Zelf kom ik vooral omdat de pizza's zo lekker zijn", vertelt medewerker Caroline Plugge terwijl ze een kopje soep koopt. Simon Hageman, die regelmatig uitgaat op Unitas, zit buiten met zijn oud-huisgenoot Simone Pasmans aan een tafeltje te roken. Op hun tafeltje staan twee borden waar pizza's op hebben gelegen en vier lege glaasjes melk. "Ik kom hier omdat ik na de lunch zo weer terug ben in het Computechnion en het hier niet duur is. En je mag hier roken", zegt Simon, die met een afstudeervak bij Proceskunde bezig is.

Als de lunch is afgelopen, merkt bestuurslid Janneke op dat als de universiteitsgebouwen op De Dreijen verdwijnen dit ook gevolgen zal hebben voor de mensa op Unitas. "Dan kunnen we de lunch wel afschaffen", sombert ze.

Yvonne de Hilster, foto Guy Ackermans