Nieuws - 27 februari 2013

Lulkoek

Wat? Vier lezingen verklaren: Waarom geloven slimme mensen domme dingen? door Herman de Regt en Hans Dooremalen, wetenschapsfilosofen van de Universiteit Tilburg
Waar? Impulse (gebouw 115), campus
Wanneer? 12, 19 en 26 maart en 2 april, telkens 20.00 uur
Kosten? Gratis

28-Cult-Uri-Geller.jpg
'This is not yet a scientific age,' mijmerde natuurkundige en Nobelprijswinnaar Richard Feynman ooit. Hij bedoelde dat nog steeds weinigen waarderen hoe avontuurlijk en waardevol wetenschap kan zijn.
Maar eigenlijk is het nog erger, bewijst Studium Generale komende maand. In vier lezingen, gebaseerd op het boek Wat een onzin!, wordt duidelijk dat irrationele en pseudowetenschappelijke ideeën van hoog tot laag voorkomen in onze maatschappij. Wetenschapsfilosofen Herman de Regt en Hans Dooremalen illustreren dit aan de hand van populaire charlatans als Derek Ogilvie en Uri Geller, het succes van pseudowetenschap homeopathie en als hoofdprijs: God.
De lezingen zijn niet alleen bedoeld om onzin te debunken. Juist aan de hand van pseudowetenschap laten De Regt en Dooremalen zien wat goede wetenschap is. Bovendien vertellen ze waarom mensen van nature zulke belabberde wetenschappers zijn. Zo roepen onze hersenen met zorgwekkend gemak valse herinneringen op en blijken we evolutionair zo gespitst op oorzakelijke verbanden dat we ze overal zien, aanwezig of niet. Volgens de filosofen is het de opdracht van wetenschappers om deze valkuilen te leren kennen en ontwijken. Want zolang zelfs de slimsten onder ons vasthouden aan onzinnige ideeën is de scientific age nog ver weg.
Nog vragen? studiumgenerale.wur.nl