Nieuws - 1 januari 1970

Luke Skywalker bedankt Maarten Koornneef

,,Jou fysiek vergelijken met Yoda is een belediging'', schrijft aio Emile Clerkx in het dankwoord van zijn proefschrift. ,,Maar in wijsheid en bevlogenheid voor wat je mensen kunt leren ben je zijn evenknie.'' De aangesprokene was prof. Maarten Koornneef, de promotor van Clerkx.

Clerkx, die al sinds het verschijnen van de eerste editie van Star Wars uit1977 fan is van de door George Lucas opgeroepen fantasiewereld, vergelijkt zichzelf met Luke Skywalker, de held van de filmcyclus. ,,Bedankt voor mijn opleiding tot Jedi Knight'', zegt Clerkx/Skywalker tegen Koornneef/Yoda. ,,Yoda kan niet alles overzien. Vandaar dat hij de hulp inroept van Obi-Wan. Die rol wil ik toebedelen aan mijn copromotor dr Steven de Groot.''
Vervolgens vergelijkt Clerkx praktisch iedereen uit zijn omgeving met karakters uit Star Wars. De analistes Hetty en Gerda - 'zonder wie ik nooit de plantsecties, kiemproeven, DNA-isolaties en CD-testen had kunnen doen' - doen hem bijvoorbeeld denken aan de robots R2D2 en C3PO, en zus Flore lijkt sprekend op prinses Leia - 'je weet wel, die met die rare knotjes'.
In zijn promotieonderzoek onderzocht Clerkx genen in de modelplant Arabidopsis die bepalen hoe lang de zaden van de plant kunnen overleven. Hij heeft op een genetische kaart kunnen aangeven waar die genen zich bevinden. | W.K.