Nieuws - 1 januari 1970

Luisteraars niet strikt noodzakelijk

Radio is hot. Commerciële stations hebben miljoenen over voor een etherfrequentie, populaire dj’s wisselen voor veel geld van zender. En nu het kleine Wageningen kent sinds kort maar liefst twee studentenradiozenders.

‘Goedenavond, en welkom bij Dalux studentenradio’, begint Kyra Rutten haar uitzending. Met de handen nonchalant in de zakken staat ze achter de mengtafel van de schemerige studio in de Nude. Ze praat in de microfoon die voor haar gezicht hangt. Die is ze echter vergeten open te zetten, zodat haar stem alleen in de studio te horen is. ‘Oh, wat stom!’, roept ze als één van haar gasten zegt dat ze door de koptelefoon niet te horen is. Maar ze heeft het eerste plaatje dan al opgezet.
Rutten doet de hele uitzending alleen: plaatjes draaien, gasten interviewen en de techniek. Af en toe wordt ze bijgestaan door Bert Brussen, tot voor kort zelf ook student, maar inmiddels aan het werk.
Hoe anders gaat het er aan toe bij de collega’s van WESP Studentradio. Zij moeten het doen met een door tl’s verlicht ‘hok’ in het Computechnion, waar ze met z’n vijven de wekelijkse uitzending verzorgen. Die begint twee minuten voor vijf wanneer oud-student Arjan Naber binnen komt lopen, wat intypt op één van de drie computers, een cd-tje opzet en vervolgens z’n jas uit doet. Hij is de technische man en heeft ervaring met radiomaken.
‘Drie minuten’, roept hij tegen Arjan Willekens en Jennifer Faber die aan de tafel met microfoons nog druk aan het overleggen zijn. Ze kijken even op van het feit dat de uitzending al begonnen is, maar gaan dan weer door met de planning. Ondertussen zijn ook de twee andere presentatoren terug van hun zoektocht naar nieuwe gasten. De medewerkers van de open dag die zouden komen, hadden zich op het laatste moment afgemeld. ‘Twintig’, klinkt het ineens. Snel gaan de koptelefoons op en als de muziek stopt heet Jennifer de luisteraars welkom. Naber vergeet de microfoonschuif niet.
Tot begin dit jaar was er in Wageningen één studentenradio. Vanuit de WSO vulden studenten elke dinsdagavond een uurtje bij de regionale omroep Dalux FM. Vorig jaar werd dit overgenomen door studenten van de Wageningse studentenwebsite WESP die het plan opvatten om zelf vaker te gaan uitzenden, via internet. Dat leidde tot een breuk met Dalux. WESP schafte eigen apparatuur aan en richtte een provisorische studio in. Rutten en Brussen besloten echter samen verder te gaan en gebruik te blijven maken van de studiofaciliteiten van Dalux. En nu WESP sinds november ook regelmatig uitzendt, zijn er dus twee studentenradio’s in Wageningen. Met een heel verschillend geluid.
Rutten heeft duidelijk meer ervaring en weet ook in haar eentje een rustig en compleet programma neer te zetten. Ze kondigt de nummers die ze draait netjes af, in tegenstelling tot de WESP-jockeys. Die vallen na een plaatje direct de uitzending binnen met het volgende item. Samen met de rommelige duopresentatie maakt dat het programma onrustig. De WESP-uitzendingen zijn echter wel volledig in het Engels en daarmee ook toegankelijk voor buitenlandse studenten.
En wie er luisteren naar de studenten-dj’s? Tja, dat weten ze zelf ook niet zo goed. Maar, zeggen beide clubs, het doel is radio maken. En luisteraars zijn daarbij mooi meegenomen, maar niet strikt noodzakelijk. / JH

Dalux studentenradio is dinsdag te horen van 21.00 tot 22.00 uur op 106 fm of via www.dalux.nl. WESP studentradio is op donderdag van 17.00 tot 18.00 uur te ontvangen via www.wesp.wur.nl.