Nieuws - 10 februari 2011

Ludieke actie

Studenten zijn ontzettend goed in het maken van grappen. Waarom eigenlijk?

Blogger_YK.jpg
Mijn jaarclub had een APK-loos barrel over van de busjesweek en het leek ons een mooi idee om dat ding in de kroegzaal te zetten. Dan zouden we een prijs (bier) uitloven voor wie het meeste mensen erin kon proppen, met alle hilariteit van dien.
We duwden het ding de nacht van te voren heel Wageningen door. Op de dag zelf troffen we onze geliefde auto aan op vier kratten. Je kunt de beteuterde gezichten wel voorstellen bij het vooruitzicht om een 600 kilo zware fiat zonder wielen 50 meter om allerlei bochten te moeten manoeuvreren. Niemand claimde de laffe diefstal van onze wielen. Het is wel gebruikelijk om de zoiets dan te ruilen tegen iets waar je wel wat aan hebt. Bier bijvoorbeeld.
Studenten zijn zo grappig omdat ze inventief en flexibel zijn, zichzelf niet te serieus nemen en niet kijken op wat kosten of moeite. Als iemand maar goed te kakken kan worden gezet.
Tussen verenigingen is het spel om voorwerpen die belangrijk zijn voor een vereniging, zoals dassen, buit te maken als trofee. Dat doe je niet door een ruitje in te tikken maar door te brassen of te stelen op het moment dat de eigenaar een realistische mogelijkheid heeft om dat te verhinderen. Anders is er geen eer te behalen. Een grap moet immers wel leuk blijven.
De grens tussen een misplaatste en een sterke grap is vaak heel dun, maar de cultuur van continu op je hoeden zijn voor een ‘ludieke actie' is wat het studentenleven spannend maakt.
Die auto? Uiteindelijk is die een roemloze dood gestorven onder het geweld van borrelbrogues, bier en etensresten. Als je bedenkt dat we daarvoor in het holst van de nacht met dat ding hebben lopen leuren, is dat ook best grappig.