Wetenschap - 1 januari 1970

Luchtfoto bepaalt smakelijkheid vegetatie

Luchtfoto bepaalt smakelijkheid vegetatie


Van luchtfoto's aflezen of een vegetatie lekker en voedzaam is of niet.
Daaraan werken de PhD-studenten ir Jelle Ferwerda en Onisimo Mutanga. Het
kleurenspectrum op spectrometrie-opnamen van begroeiing moet informatie
geven over het gehalte voedzame fosfor en eiwit of het bittere tannine van
de begroeiing.
De methode die Ferwerda en Mutanga hiervoor ontwikkelen is te gebruiken
voor bijvoorbeeld het bepalen van de graasdruk van natuurgebieden, of om in
te schatten hoe bijvoorbeeld olifanten en antilopen van een gebied gebruik
maken. Plekken waar veel dieren komen, zoals bij een drinkpoel, zijn vaak
zo sterk afgegraasd dat planten afweerstoffen ontwikkelen, zoals tannine en
polyfenolen, die de planten minder lekker maken. Dieren weten meestal
feilloos de plekken te vinden met voedselrijke en lekkere plantengroei, ook
al liggen die tien kilometer van zo'n drinkpoel.
Doel van het onderzoek is het maken van een kaart van de biochemische
variatie in de plantengroei in een gebied. Met een veldspectrometer meten
de onderzoekers in het laboratorium en in het veld de lichtweerkaatsing van
vegetatiemonsters. Vervolgens onderzoeken ze de biochemische samenstelling
ervan, en worden er luchtfoto's gemaakt van de bemonsterde gebieden. Met
rekenmodellen kunnen de onderzoekers uiteindelijk een relatie leggen tussen
bijvoorbeeld het proteïnegehalte of tanninegehalte van een plant en de
kleur op de foto. Het proteïnegehalte kunnen ze daarmee al met negentig
procent nauwkeurigheid meten, het tanninegehalte met vijftig à zestig
procent. | M.W.

Fotobijschrift:
Olifanten weten meestal feilloos de plekken te vinden met voedselrijke en
lekkere plantengroei. | J.W. Ferwerda/www.bio-vision.nl

Re:ageer