Organisatie - 15 april 2019

Louise Fresco commissaris bij Syngenta

tekst:
Albert Sikkema
8

Louise O. Fresco is per 12 april benoemd tot commissaris van Syngenta. Als onafhankelijk, niet-uitvoerend bestuurder gaat ze het veredelingsbedrijf adviseren over verduurzaming van de voedselproductie.

©Jeroen Hofman

Leden van de raad van bestuur van WUR mogen, na toestemming van de raad van toezicht, een beperkt aantal van dit soort functies vervullen. Fresco, bestuursvoorzitter van WUR, was eerder bezoldigd adviseur van Rabobank en voedingsbedrijf Unilever. De laatste functie liep in 2017 af.

Wetenschap
‘We zijn zeer verheugd dat Louise lid is geworden van het Syngenta-bestuur’, aldus Frank Ning, voorzitter van de board van Syngenta, in het persbericht van Syngenta. ‘Haar ervaring en expertise in duurzame, gezonde voedselproductie, samen met haar vermogen om mensen te betrekken bij de voordelen van de wetenschap en landbouw worden zeer gewaardeerd.’

Innovatiebeleid
Enkele dagen voor de benoeming van Fresco kondigde Syngenta een nieuw innovatiebeleid aan, waarin het veredelingsbedrijf oplossingen wil vinden voor klimaatverandering, bodemerosie en biodiversiteitsverlies en wil inspelen op veranderende verwachtingen van consumenten en opvattingen over landbouwtechnologie.

Kleine boeren
Fresco zal mede adviseren over dat nieuwe innovatiebeleid. ‘Als commissaris krijg ik de kans om te werken aan het verduurzamen van de voedselproductie en het verminderen van de impact op het milieu op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten’, aldus Fresco. ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe de beste wetenschap kleine boeren kan helpen hun opbrengsten duurzaam te verhogen.’

Syngenta is een van de grootste veredelingsbedrijven ter wereld. Het verkoopt zaden en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf, dat in 2000 ontstond uit een fusie van een veredelings- en chemisch bedrijf, werd enkele jaren geleden overgenomen door het Chinese staatsbedrijf ChemChina. Syngenta heeft vijf vestigingen in Nederland.

Re:acties 8

 • Marc Pieterse

  Ik vraag me werkelijk af wat de Raad van Toezicht (oa Jeroen Dijsselbloem) hiervan vindt. En zal daar ook graag hun visie op willen horen.

  Als je betaald wordt door een commerciële partij dan heb je hun belangen te dienen. Ga er dan gewoon werken.
  Adviezen kan je ook zo krijgen van de WUR als je je bedrijf wilt ‘verduurzamen’ (dit woord wordt overigens vreselijk misbruikt door de industrie).

  Reageer
 • Jan Hak

  Onafhankelijkheid in/bij wetenschap beoefening, zeker fundamenteel, is een groot goed. Bij WUR is dat kennelijk onvoldoende geborgd. Samengaan ooit van Universiteit en Instellingen gaf eerste fundamentele vraagstelling. Belangenverstrengeling verder met bedrijfsleven dwingt tot herorientatie resp splitting van universiteit en instituten met herstel van "waardenvrij universitair" onderzoek los van commercieel onderzoek. Herstel derhalve ook van een "level playing field" voor WUR instituten met subsidie in de realiteit van private partijen, niet gesubsidieerd.

  Reageer
 • Elske

  Jan Douwe van der Ploeg: "They talk here [at Wageningen University], what do they talk about? About ‘topsectoren’. All research here, even the one financed by the NWO, the Netherlands Scientific Research Institute, is to be co-financed by big business." Zie filmpje https://www.boerengroep.nl/jandouwevanderploeg2/

  Ook Boerengroep schreef al eerder over het gevaar van belangen binnen de universiteit: https://www.boerengroep.nl/rechtbank-concludeert-dat-wur-onderzoek-gestuurd-was/

  Reageer
 • factchecker

  Nou dat gaat de onderzoekers op de werkvloer weer niet helpen bij hun toch al ontzettend precaire posities binnen de maatschappelijk gevoelige discussies over (groene)gewasbescherming, nieuwe veredelingstechnieken, ecologische aspecten van niet-doeldieren in relatie tot gewasbeschermingsmiddelen...

  Reageer
 • Jopie

  nevenfuncties: midden in de maatschappij? of is de WUR een eiland dat zich af moet zonderen van bedrijven?
  De individuele invulling zal uitsluitsel geven of er belangenverstrengeling is?

  Reageer
 • wageningen

  wat zal haar dit opleveren deze neven functies ?

  Reageer
  • fret

   Ik denk dat je met haar persoonlijk een mailtje sturen eerder een antwoord heb dan het aan de Resource vragen...

 • Jensen

  Goh, de WUR doet niet eens moeite om de schijn van onafhankelijkheid op te houden. Eerst FrieslandCampina, daarna Unilever (in een witte resp. donkergrijze stalen design-doos van beide een hectare op de campus). Syngenta en Bayer de volgende? Misschien daarnaast nog ff lobbygroepen zoals LTO er bij? Oh wacht, die zitten al in het Business Park.

  Wellicht mist er wat nuance, maar zo zien niet-Wageningers de WUR. Vraag maar eens rond.

  Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 2

 • Greta

  Onze Louise is lekker op dreef, eerst die walgelijke column in de NRC over klimaatspijbelaars (Ik wacht nog steeds op excuses) en nu aan de slag bij een bedrijf dat direct ingaat tegen een groot deel van de Wageningse wetenschap: We kunnen ons niet de klimaat-crisis uit techno-fixen, het belang van biodiversiteit, het gevaar van landbouwgif op insecten, de noodzaak van kleinschaligheid voor het behoud van ecosystemen en de onmogelijkheid van economische groei op een eindige planeet.

  Ik zie deze carriërestap dan ook als een middelvinger naar het deel van de WUR dat niet blindelings gelooft in het techno-utopisme van het ecomoderne sprookje.

 • Maricke

  Well, it just confirms what most foreigners think about WUR: money money money.
  There is a huge problem with the lobbies, and having a WUR leader paid by a private company is just incredible. There is for sure suspicion regarding the decision she makes. This is a shame for WUR.


Re:ageer