Wetenschap - 1 januari 1970

Loszittend vliesje maakt diamanten rijst

Loszittend vliesje maakt diamanten rijst

Loszittend vliesje maakt diamanten rijst


Onderzoekers van Plant Research International werken aan een rijstsoort die
meer vitamines, eiwitten en mineralen bevat. De diamanten rijst, zoals de
onderzoeksgroep hem noemt, heeft rijstkorrels met een bijzondere structuur.

,,Bij de bewerking van bruine naar witte rijst gaat de voedingswaarde voor
een groot deel verloren’’, zegt dr Lonneke van der Geest van Plant Research
International. ,,Daarom bevat witte rijst bijvoorbeeld minder ijzer,
calcium, eiwitten en vitamine B1. Omdat grote groepen mensen liever witte
rijst eten dan bruine, hebben veel mensen op deze wereld een dieet dat te
weinig van deze voedingsstoffen bevat.’’
Het idee achter de diamanten rijst is dat die zich laat bewerken tot witte
rijst, maar zijn voedingswaarde behoudt. ,,Als je van bruine rijst witte
rijst maakt, slijp je de vezelschil om de rijstkorrel weg’’, zegt dr Chun-
Ming Liu van Plant Research International. ,,Daarbij haal je ook de kiem en
de dunne aleuronlaag, een eiwitrijke laag, om de korrel weg, en die
bevatten juist veel voedingsstoffen. In de rijst die we proberen te maken
zit het vlies los van de vezelschil. Als je de vezelschil weghaalt, blijven
de kiem en de aleuronlaag zitten.’’
De onderzoekers werken met een reeks rijstvarianten die zijn ontstaan door
het erfelijk materiaal van planten met chemicaliën te behandelen, zodat er
interessante mutanten kunnen ontstaan. De diamanten rijst is niet genetisch
gemodificeerd. Omdat boeren in China de voor de bewerking gebruikte
rijstvariant al telen, kunnen ze direct overstappen op de diamanten rijst
zodra die beschikbaar is.
,,Dit project loopt al tweeënhalf jaar’’, zegt Liu. ,,We zijn een eind
gevorderd, maar ik denk dat het nog wel twee jaar duurt voordat we klaar
zijn.’’ |
W.K.

Re:ageer