Nieuws - 7 juli 2010

Loog

Uitvaartonderneming Yarden onderzoekt een duurzame manier van cremeren: resomeren (nee, niet resumeren). In het kort: oplossen in een bad met natriumhydroxide. Het uitgeloogde skelet wordt aansluitend verpoederd. Resomeren is duurzaam, want je bespaart stookkosten. Waar zou dat loog blijven. In het riool?

27-Ultra-bier.jpg
Trek
Maakt bier drinken dik? Oftewel, bestaat de bierbuik echt? Het Kennisinstituut Bier in Wageningen laat dit uitzoeken. Door de Universiteit van Kopenhagen (!) Nu in Resource al het antwoord op de gestelde vragen: nee en nee. Mensen worden dik omdat ze te veel eten. Vandaar de stelling: van bier krijg je trek.
Goede genen
Wetenschappers van Boston University kunnen voorspellen of je 100 jaar zult worden. Ze bekijken daarvoor honderdvijftig genetische kenmerken die veel honderd+-jarigen hebben, zo is te lezen in Science. Bovendien lanceren ze binnenkort een website waar je je eigen eindleeftijd kunt voorspellen. Misschien heeft het nieuwe kabinet er nog wat aan: AOW-leeftijd sneller verhogen voor genetisch sterke mensen.
Befsnor
Sommige Mexicaanse tandkarpers, Poecilia sphenops, hebben een snor. En de vrouwtjes worden er wild van. Ze verkeren in elk geval langer in het gezelschap van besnorde mannetjes. Wetenschappers van de University of Oklahoma vermoeden dat de haren ook dienen om de geslachtsdelen van de vrouwtjes te stimuleren. Voor de paring beroeren mannetjes namelijk het genitale gebied van vrouwtjes vaak met hun bek.