Nieuws - 12 september 2002

Longontsteking bij varkens besmettelijk via de neus

Longontsteking bij varkens besmettelijk via de neus

"Als je de bacterie die longontsteking veroorzaakt in de keel van een varken vindt, kan het dier andere varkens besmetten. Maar vind je de bacterie in zijn neus, dan is de kans op overdracht tien keer zo groot", zegt ir Annet Velthuis. "Kennelijk brengt vooral neusafscheiding longontsteking over."

Velthuis werkte vier jaar lang aan een model dat berekent in welke mate een vaccin tegen longontsteking de opmars van de bacterie in varkenspopulaties vertraagt. "Vroeger kon je dat alleen te weten komen door een vaccin in de praktijk te testen", zegt de promovenda. "Maar met dit model kun je het effect van een vaccin voorspellen met proeven op kleine groepen varkens."

Over de verspreiding van schadelijke bacteri?n is nog niet zoveel bekend. Ook niet over de Actinobacillus pleuropneumoniae die Velthuis onderzocht. "Als onderzoekers vaccins testen, kijken ze sowieso vooral naar de klinische effecten. Niet naar het effect op de verspreiding van de ziektekiem", aldus de promovenda.

Met virusziekten is dat anders, omdat onderzoekers een virus makkelijker kunnen aantonen. "Een dier met een virusbesmetting maakt antilichamen aan en die vind je in het bloed. Bij bacteri?n gebeurt dat soms wel, maar soms ook niet. Om zeker te weten of een dier is besmet moet je de bacterie isoleren. Dat lukt op de ene dag wel en op de andere niet. Dat maakt het onderzoek zo moeilijk." | W.K.

Annet Velthuis promoveert op 13 september bij prof. Mart de Jong, hoogleraar Kwantitatieve veterinaire epidemiologie, en prof. Jos Verheijden van de Universiteit Utrecht.