Wetenschap

Lollies met meelwormen en krekels

Zijn insectenlollies een goed idee? Bij Albert Heijn liggen ze in de schappen. Hoogleraar en insectenambassadeur Arnold van Huis heeft er een dubbel gevoel bij.
Roelof Kleis

Zaterdag is het Halloween. Bij Albert Heijn liggen daarom deze week insectenlollies in het schap. Doorzichtige platte lollies met duidelijk zichtbaar in het midden een krekel of enkele meelwormen. Grappig bedacht. ‘Trick or treat!’ en dan krijg je als kind zelf de schrik van je leven als je de toegestopte lollie wat beter bekijkt. Sta je plots oog in oog met een krekel of meelworm. Lachen.

Voor Van Huis is het idee niet nieuw. In de VS bestaat het fenomeen volgens hem al langer. Maar deze zijn made in Holland door het bedrijf Deli Bugs in Lelystad. Letterlijk dus uit de polder. Deli Bugs maakte 30.000 lollies voor AH. Meelworm met kersen- of peersmaak en krekel met framboos of perzik. Met zoetstof in plaats van suiker, dus ook voor diabetici als Van Huis. Voor een foto wil hij best even zijn tong uitsteken.

insenctenlollie2.jpg

Van Huis ziet er de humor wel van in. Maar echt blij is-ie er niet mee. ‘Het eten van insecten wordt zo in de griezelhoek gezet en daar hou ik niet van. Maar echt schadelijk is het nou ook weer niet.’ Van Huis reist, ook nu hij met pensioen is, als ambassadeur van het eten van insecten nog steeds de hele wereld over.

‘Onze houding ten opzichte van insecten wijzigt in rap tempo. Als ik tegenwoordig in een lezing vraag wie er wel eens insecten heeft gegeten, gaat de helft van de handen omhoog’, vervolgt hij. ‘Het begint al aardig ingeburgerd te raken. Ook al gaat het dan vooral om insecteneiwit dat verwerkt is in burgers en niet om het eten van een heel insect. Dat is één van de trucs om mensen insecten te laten eten.’

De AH aan de Stadsbrink weet nog niet helemaal wat ze met die lollies aan moeten. Bij het snoep is geen insectenlollie te vinden. Een behulpzame medewerker verwijst de verslaggever naar het fruit. Daar staan drie displays met lollies. De link met Halloween wordt nergens gelegd. Ze zijn daarentegen wel in de bonus: 2,26 euro per lollie. Nou niet meteen strooigoed.

Lees ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.