Nieuws - 1 januari 1970

Loket voor plantaardige weefselkweek

De activiteiten van Wageningen UR op het gebied van de weefselkweek van planten zijn gebundeld in een nieuwe expertisecentrum: het Wageningen Tissue Culture Centre (WTCC).

‘Het is een lange bevalling geweest, maar nu hebben we de geboorte wereldkundig gemaakt’, zegt dr Frans Krens van Plant Research International. Hij coördineert de activiteiten van het nieuwe virtuele centrum dat het onderzoek, onderwijs en advieswerk van Wageningen UR in de weefselkweek van planten ‘beter zichtbaar’ moet maken.
Directe aanleiding voor de oprichting van het centrum is de komst van de sectie Weefselkweek van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Lisse naar Wageningen. ‘Dit betekent dat de bulk van het onderwijs en onderzoek in weefselkweek nu in Wageningen geconcentreerd is. We bieden klanten nu ook het loket waar ze zich kunnen melden’, aldus Krens.
Bij weefselkweek of in-vitro-vermeerdering worden delen van planten, zoals knoppen of stukjes blad, gebruikt om nieuwe planten te vormen. Zo kunnen snel genetisch identieke klonen van een moederplant worden opgekweekt. Het is een techniek die van groot belang is in de veredeling en bijvoorbeeld ook ingezet kan worden bij het snel vermeerderen van genetische gemodificeerde planten. Ook in de hedendaagse tuinbouwpraktijk is een groot deel van het uitgangsmateriaal voor kamerplanten, bloemen, bomen en struiken, maar soms ook groenten afkomstig van gespecialiseerde weefselkweeklaboratoria. / GvM