Wetenschap - 1 januari 1970

Living land

Living land

Living land

Boek Het is geen geheim: boeren worden sinds de Tweede Wereldoorlog op allerlei manieren gestimuleerd om hun productie te verhogen. De opbrengsten per hectare voor tarwe en gerst zijn sindsdien verdrievoudigd en voor aardappels en suikerbieten verdubbeld. Koeien geven nu twee keer zoveel melk per melkbeurt. Ondanks deze efficiency wordt het vertrouwen van het publiek in de agrarische sector volgens Jules Pretty langzamerhand ondermijnd. In The Living Land wil de Engelse landbouwwetenschapper antwoord geven op de vraag: What went wrong in rural Europe?

Volgens Perry is de hogere productiviteit niet zo effici├źnt als het lijkt. Landbouw is maatschappelijk steeds minder gaan betekenen in ge├»ndustrialiseerde landen. Niet alleen is de economische betekenis van de landbouw verminderd - ondanks de stijgende opbrengsten ontvangen boeren een steeds kleiner deel van de agrarische omzet - ook de directe invloed van de landbouw op het platteland vermindert. Er werken steeds minder mensen in de landbouw en boeren investeren steeds minder in de lokale economie. Daarnaast stelt de maatschappij steeds meer vragen bij de manier waarop de agrarisch productie omhoog wordt gejaagd, naar aanleiding van dierziektes als BSE en varkenspest, het gebruik van pesticides en antibiotica en het overmatig bemesten van akkers

Kortom: de bedrijfseconomische verbetering van boerderijen heeft negatieve gevolgen voor het sociale en natuurlijke kapitaal dat boeren in regionale gemeenschappen inbrengen. Perry probeert in The Living Land met macro-economische berekeningen en bestaande voorbeelden aan te geven hoe een andere, duurzame landbouw dit voorkomt. Het wordt steeds duidelijker dat duurzame boeren drie dingen doen. Ze geven meer geld uit in de regio voor kennisintensieve goederen en diensten; ze nemen iets meer mensen aan; en ze voegen waarden toe waar ze kunnen door lokale voedselbereiding en direct marketing. Alleen al uit werkgelegenheidsoverwegingen is het volgens Perry de moeite waard om de landbouw sterker te betrekken op de regio waarin de boerderijen staan. M.W

Jules Pretty, The Living Land - Agriculture, Food and Community Regeneration in Rural Europe. Earthscan, ISBN 1853835161, 75 gulden

Re:ageer