Nieuws - 4 december 2018

Live vanuit Lumen

tekst:
Roelof Kleis

Het zou een mooie titel zijn voor een late night show. Live vanuit Lumen. De binnentuin van Lumen bleek gisteravond een prachtig decor voor een tv-uitzending.

© Guy Ackermans

Onder de titel Wat een Weer bracht de NOS een rechtstreekse uitzending over ons door de klimaatverandering drastisch veranderende weer. Live vanuit Wageningen, de bakermat van diverse weermannen en –vrouwen die Hilversum bevolken. De ster van deze avond was weerman Gerrit Hiemstra, alumnus en Wageningen Ambasssador.

Het werd een fraai avondje WUR-promotie. Met in de hoofdrollen naast Hiemstra ook collega en WUR-alumnus Willemijn Hoebert, die met Wageningse studenten het weerstation in het Binnenveld bezocht. Wageningse studenten zelf die vertellen over het leven in de ‘groene bubbel’ Wageningen. En wetenschapper Tim van Hattum die de vergroeningsopdracht van de steden besprak.

Klimaattop
Met Wat een Weer haakt de NOS in op de gisteren gestarte klimaattop in het Poolse Katowice. Daar praten de wereldleiders over wie wat en hoeveel moet doen om de klimaatverandering te beteugelen. Ons dagelijkse weer is een rechtstreekse afspiegeling van die verandering. En geen beter jaar dan dit jaar om een en ander te illustreren. 2018 rijgt de weerrecords aan elkaar.

En dat zal nog lang zo doorgaan, liet meteoroloog Hiemstra zien. Wandelend door een virtueel landschap maakte hij duidelijk waar het allemaal op uit gaat draaien. Extremer weer vooral. Met drogere zomers en nattere winters. Jammer van die Elfstedentocht, die we eigenlijk wel kunnen vergeten. Maar meer tropische dagen, komt dat echt hard aan?

Toneelstuk
Een tv-uitzending is een toneelstuk. Zeker een live-uitzending waar niks mis mag gaan. Het publiek - zo’n honderd studenten en medewerkers van WUR - wordt vooraf netjes, als decorstukken, op zijn plek gezet. ‘Mobieltjes uit of in ieder geval op vliegtuigstand’, maant de programmaleider. ‘Je komt op televisie en dus gaat iedereen jou bellen.’

Een opname bijwonen is ook alsof je kijkt naar de achterkant van een borduurwerkje. De kabels, de camera’s, de lichten. De voorgeprogrammeerde teksten op de auto-cue, waar overigens nog verbazend vaak lichtjes van afgeweken wordt. De improvisaties en kleine haperingen om toch weer bij de geprojecteerde tekst terug te komen.

Studio
Lumen blijkt een perfecte locatie voor een tv-opname. De grote binnentuin lijkt wel gebouwd als studio. De trappen en galerijen zijn ideaal om alle apparatuur aan op te hangen of snel van de ene naar de andere locatie te komen. De planten zorgen voor een bijna tropische setting. Halverwege de uitzending begint het – hoe toepasselijk - plotseling hard te kletteren op het glazen dak.

Er gaat vrijwel niks fout. Presentator Winfried Baijens werkt zich met ogenschijnlijk gemak door zijn korte, maar ook weinig zeggende, interviewtjes heen. Op dat ene momentje na dan, waar Groningen gezegd wordt, waar het Wageningen moet zijn. Soit. Even schakelen naar journaalcollega Henrik-Willem Hofs in Katowice, die eigenlijk geen nieuws heeft en zijn tekst uit het achtuurjournaal herhaalt. En dan is het plotseling afgelopen.

Uitzending gemist? Bekijk hem hier.

Lees meer:

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief