Nieuws - 1 oktober 2010

Linkse hobby's

Het is een zwarte dag voor de krakers vandaag: vanaf nu is kraken wettelijk verboden in Nederland. Weer een linkse hobby minder. Schluss, over en uit, klaar! Nooit meer een raampje intikken, deur intrappen of zitten op een plee die niet doortrekt.

Bij_de_buren.jpg
Reden voor een twintigtal Utrechtse studenten om afgelopen zondag - nog even op de valreep - een leegstaand pand op de Utrechtse campus te veroveren. Het OM onderneemt niets, maar de universiteit wil de krakers uit het gebouw van de Faculteit Diergeneeskunde hebben. De reden: er zit nogal wat asbest. Tja, als kraker inhaleer je wel eens vaker wat carcinogeen spul en ook legionella in de waterleidingen is niet bepaald het argument waarmee krakers zich laten wegjagen. De UU herhaalde de waarschuwingen nog tweemaal en heeft inmiddels waarschuwingborden opgehangen. Geen effect: de krakers zitten er nog steeds en zeggen te blijven totdat de boel wordt gesloopt. En dat kan nog maanden duren. (Zie onder dit bericht een fimpje van campus.tv, op bezoek bij de krakers.)
Schadelijker dan asbest en het verspreidt zich sneller dan legionella, meet het grootste gevaar van Nederland: de PVV. Dáár moet pas voor worden gewaarschuwd, vindt het Nederlandse professorencorps. Elke hoogleraar lijkt een mening over de best beveiligde man van 't land te hebben. Zo wordt Wilders hard aangevallen in Leiden - alsof het giftige asbest betreft. Onder meer hoogleraar Otto schreef een brief naar het OM, waarin staat dat Wilders onjuiste beweringen doet over de islam. 'Wilders zegt dat er moslims komen naar Nederland. Dat klopt. Dan zegt hij dat die moslims de sharia willen invoeren en dan zullen onze handen worden afgehakt. Dat is gewoon niet waar. De meeste moslims in Nederland zijn Turken en Marokkanen. Turkije kent geen sharia. In Marokko speelt de sharia in het straf- en staatsrecht al helemaal geen rol.'
In Amsterdam wordt de PVV gezien als een 'gevaar voor de rechtstaat'. Hoogleraar Peters: 'Dat Wilders wel gedoogsteun gaat geven en dus invloed krijgt, maar geen verantwoording hoeft af te leggen is een aantasting van de scheiding der machten.' Professor Fennema vreest zelfs voor 'etnische zuiveringen'. Soms vraag je je af waarom de PVV niet explicieter wil bezuinigen om linkse hobby's als universiteiten.
Gelukkig zien we op de Universiteit van Tilburg een tegenovergestelde situatie ontstaan; noem het etnische vertroebelen. Culinair welteverstaan, want de degelijke Nederlandse cateraar Albron maakt plaats voor het kosmopolitische en mondaine Sodexo. Net wat de Tilburgse studenten - stel je een soort goeiige Guus Meeuwissen en Meeuwisseninnen voor - nodig hebben. De aardappelen vliegen eruit en maken plaats voor variatie: espresso in plaats van een bakkie leut, kibbeling wordt sushi en döner kebab vervangt het broodje bal - want tevens de Döner Company gaat zich vestigen op de campus.
Ook in Groningen een stil protest tegen de PVV. Zowel het Gronings Studenten Kampioenschap Bommetje als het kampioenschap Skippyballen werden daar afgelopen week georganiseerd. Het kraken mag dan als linkse hobby zijn afgeschaft, er blijven nog genoeg activiteiten over die van kostbaar gemeenschapgeld betaald kunnen worden.