Nieuws - 25 februari 2015

Lindeboom spreekt bij Universiteit van Nederland

tekst:
Rob Ramaker

Han Lindeboom gaf gisteravond als eerste Wageningse onderzoeker een college bij de Universiteit van Nederland. Zijn videocolleges over de schoonheid van de Noordzee zijn binnenkort online te zien.

‘Voelt u zich een vis op het droge of als een vis in het water?’ vraagt de presentator aan Han Lindeboom. De hoogleraar Mariene ecologie doceert vanavond niet in een collegezaal, maar in een hippe Amsterdamse club onder toeziend oog van een aantal camera’s en tientallen bezoekers. Lindeboom is de eerste Wageningse onderzoeker die colleges geeft voor de Universiteit van Nederland. Deze stichting wil wetenschap populariseren in videocolleges van 15 minuten.

Lindeboom bekent zich vanavond toch vooral een vis op het droge te voelen. En tijdens het eerste college (van vijf) is de onwennigheid hier en daar te zien. De hoogleraar laat enkele lange pauzes vallen en kijkt nadrukkelijk op zijn scherm. Daarna komen echter de boeiende verhalen los. Aan de hand van een aquarium, fossielen en modellen vertelt Lindeboom over de geschiedenis van de Noordzee. De bijzondere gebieden die hierin liggen, grotendeels onbekend bij het publiek, maar ook de schade die de visserij heeft aangericht. En hoe deze aan te pakken.

Ik heb er de afgelopen weken flink mee geworsteld. Tijdens een college heb ik de powerpoint om de lijn vast te houden en is er weinig afleiding.
Han Lindeboom

Vanaf college drie is de metaforische vis duidelijk in zijn element. Het publiek grinnikt om de grappige manier waarop Lindeboom uitlegt hoe zeeleven zich verhoudt tot windmolenparken. Vrienden van de windmolen, zoals kabeljauwen en bruinvissen, vinden er een prettig thuis. Anderen mijden deze plekken omdat de molens afleiden bij de jacht (jan-van-gent) of geen zachte ondergrond bieden (schol). Over de hele linie zijn windmolens vooral positief voor de natuur.

Het was een leuke ervaring zegt Lindeboom achteraf. Wel is de vorm flink wennen voor iemand die hoorcolleges gewend is. ‘Ik heb er de afgelopen weken flink mee geworsteld. Tijdens een college heb ik de powerpoint om de lijn vast te houden en is er weinig afleiding. Hier is het: kijk die kant op, ga hier op het kruisje staan, kijk de camera in. Dat maakte het moeilijk me te concentreren op het verhaal.’

Hoewel de Universiteit van Nederland al twee jaar actief is, is Lindeboom de eerste spreker van Wageningen Universiteit. Het initiatief was toch vooral een Amsterdamse gelegenheid met de UvA als hofleverancier (zie onder). Rotterdam en Eindhoven zijn nog steeds niet aan de beurt geweest.

Overigens hoeft Wageningen niet lang te wachten op een volgende spreker. Ecologieprofessor Louise Vet houdt op 10 maart college. De colleges van Lindeboom komen over anderhalf tot twee maanden online.