Nieuws - 7 april 2011

Lindeboom krijgt eremedaille van koningin

Han Lindeboom, onderzoeker bij Wageningen IMARES, ontving op 6 april een bijzondere medaille van koningin Beatrix.

Lindeboom werd gedecoreerd op Paleis ten Bosch met de huisorde van Oranje vanwege zijn bijzondere verdiensten voor kunst en wetenschap. Deze eremedaille reikt de koningin jaarlijks maar aan één persoon uit. Hij ontving ‘m vooral voor zijn poolonderzoek op en rond Antarctica.
 
‘We kennen elkaar persoonlijk’, zegt Lindeboom. ‘Ik was voorzitter van de Nederlandse commissie voor poolonderzoek en betrokken bij het International Polar Year. Daar heb ik haar leren kennen. Daarna heb ik een symposium over poolonderzoek op het paleis gegeven. Een gevolg was dat Alexander en Maxima twee jaar geleden op Antarctica zijn geweest – ik was de drijvende kracht daarachter. Vorig jaar ben ik mee geweest met het koninklijk bezoek aan Noorwegen, waar onder meer over het beheer van de Noordzee is gesproken. Mijn inbreng heeft ze zeer op prijs gesteld.’
 
Voor de uitreiking had Koningin Beatrix zo’n 25 gasten uitgenodigd ter ere van Lindeboom, waaronder zijn trotse ouders, zijn gezin en enkele collega’s van Wageningen IMARES.