Wetenschap - 29 november 2001

Linda Admiraal, zesdejaars Tropische Plantenteelt

'Ik ben een beetje de bananen ingerold eigenlijk'

Linda Admiraal, student Tropische Plantenteelt, werkte in de Dominicaanse Republiek bij een bananenexporteur en in Ghana op een bananenplantage. Tijdens haar verblijf in het buitenland ging ze door met sporten. Omdat het overdag te heet was ging ze altijd 's ochtends vroeg hardlopen. "Dan liep je onder een immense sterrenhemel. Prachtig!"

Als stage wilde Admiraal 'iets' doen met biologische teelt en met producten met het Max Havelaar keurmerk. Na een zoektocht op internet en een sollicitatiebrief kon ze eind 1999 terecht bij een exporteur van biologisch geteelde bananen. Het bedrijf, de grootste in zijn soort ter wereld, blijkt te worden geleid door een Nederlandse vrouw van begin dertig. "Zowel kleine als grotere boeren leverden aan haar bedrijf. Door de diversiteit van de producenten was het moeilijk een constante kwaliteit te leveren. Bananen verschilden in lengte en vorm. Ik heb tijdens mijn stage een database ontwikkeld die het mogelijk maakt om de kleine boeren naar geleverde kwaliteit te belonen." Daarna deed ze nog wat andere klussen. "Het bedrijf is mijn systeem trouwens ook echt gaan gebruiken", zegt ze met verhulde trots.

Een jaar later werkte Admiraal opnieuw met bananen. Nu in Ghana, voor een afstudeervak. "Ik ben bij de bananenteelt gebleven omdat ik voor dit afstudeervak wat meer de diepte in wilde. Doordat ik de basiskennis over bananen inmiddels had opgedaan kon ik me nu met andere interessante onderwerpen bezig houden."

De plantage waar ze werkte was al Max Havelaar gecertificeerd maar wilde nu ook biologisch gaan produceren. Admiraal onderzocht op hun verzoek alternatieven voor het gebruik van chemische middelen ter bestrijding van kroonrot in bananen. De plantage waar ze werkte is overigens de enige plantage ter wereld die Max Havelaar gecertificeerd is; verder werkt Max Havelaar met kleinere bedrijven. "Het is voor grote bedrijven eigenlijk ondoenlijk om te voldoen aan de voorwaarden van dit keurmerk. Je moet bijvoorbeeld je arbeiders uitkopen bij ontslag, zelfs als ze slecht werk leveren." Haar proeven wezen onder meer uit dat de manier waarop de bananen van de boom af gesneden worden minstens zoveel effect heeft als het gebruik van een biologisch schimmelwerend middel voordat de bananen de doos in gaan. "Een schoon snijdoppervlak is heel belangrijk."

Tijdens beide verblijven in het buitenland nam ze ook tijd om te sporten. "Ik vind het heerlijk om te sporten. Het is echt een uitlaatklep." Ze doet aan zwemmen, squash, karate, hardlopen, fietsen en skeeleren. In het buitenland heeft ze vooral hardgelopen. "Mijn mannelijke huisgenoten in de Dominicaanse Republiek vonden het in het begin eigenlijk maar niks dat ik in mijn eentje ging hardlopen. Die macho's zijn toen met mij mee gaan lopen. Maar al gauw bleek dat ze dat echt niet trokken en na twee keer was het dan ook afgelopen." Ze liep vanwege de warmte meestal 's ochtends heel vroeg, tussen vijf en zes. "Dan loop je onder een immense sterrenhemel. Prachtig!" Toen ze de eerste helft van dit jaar in Ghana zat heeft ze naast hardgelopen ook nog gefietst en gezwommen. "Ik heb zelfs nog een zwemwedstrijd voor vrouwen gewonnen" bekent ze lachend. "Maar om lekker te fietsen waren er wat mij betreft toch wat te veel bergen."

Na haar terugkeer in Nederland begin september is Admiraal pas begonnen met karate. "Het heeft me altijd al wel getrokken. Nu ik bezig ben merk ik dat het een krachtige sport is die maakt dat ik dichter bij mezelf kom, zowel geestelijk als lichamelijk." Ze vindt er rust in die ze op andere momenten probeert terug te laten komen. "Belangrijk is ook dat je doorgaat ondanks dat je moe bent. Je wordt alleen wel blauw van het afweren", zegt ze waarna ze de plekken op haar onderarm, vuist en scheen laat zien. "En ik denk dat ik nu ook een blauwe plek op mijn bil heb na de training op valtechniek", lacht ze.

Tot slot blijkt Admiraal zelf overigens helemaal niet zo van bananen te houden. "Ik ben een beetje de bananen ingerold eigenlijk. Voor een volgend afstudeervak zoek ik dan ook wat anders." Biologische producten koopt ze wel geregeld. "Maar als iedereen nu ineens alleen nog maar Max Havelaar bananen zou willen kopen dan ontstaat er een probleem want daarvoor is volgens mij op dit moment nog niet genoeg productiecapaciteit."

Yvonne de Hilster

Linda Admiraal: "Sporten is echt een uitlaatklep." | Foto Guy Ackermans