Nieuws - 4 februari 2010

Lijn niet gevonden

Het is maandagmorgen; een kille wind waait in mijn gezicht. Vanuit het niets klinkt een oorverdovende alarmpiep over het station van Rheden.

26-Stijn-0412-GA6004.jpg
Nee, ik heb niet in dronken toestand een autoruit ingeslagen. Of compleet van de kaart iets meegenomen uit een winkel. Eigenlijk heb ik alleen maar ingecheckt, precies volgens de instructie op studentenov-chipkaart.nl.
De schelle alarmpiep gaat gepaard met een lampje dat groen oplicht, de tekst 'goede reis' staat op het schermpje. Nou, dat zal dan wel goed zijn, denk ik. In elk geval beter dan de teksten 'lijn niet gevonden', en de ingewikkelde codes die ik tegenkom als ik de bus instap.
Die gedachte blijkt te naïef. 'Je moet op de site kijken, deze kaart is niet geactiveerd', zegt de conducteur zichtbaar geërgerd als hij mijn chipkaart controleert. Daar heeft hij een punt. Ik heb alleen gekeken op ov-chipkaart.nl, studentenovchipkaart.nl, connexxion.nl en ns.nl, maar inderdaad niet op 'dé site'. Als ik zeg dat ik het echt niet snap, krijg ik een snauwende opmerking dat het heel simpel is. Waar ik 'de site' kan vinden wordt me niet verteld.
Toch maar weer zoeken dan. Op één van de sites staat dat ik mijn ov-chipkaart moet activeren door op 'reisproducten ophalen' te drukken. Dat heb ik gedaan, al drie keer, maar er staat 'er zijn geen producten meer voor u'. Volgens de automaat heb ik recht op doordeweeks vrij reizen, daar ben ik het wel mee eens. Tot mijn frustratie is de weekendkorting die er eerst wel stond weer verdwenen. Bovendien ben ik het geld dat ik op mijn kaart gezet heb ineens kwijt;  ik sta zelfs rood. Ik begrijp dat ik als student mijn leenangst moet verliezen, maar dit is wel een hele onorthodoxe manier.
Ook bij de klantenservice kunnen ze me niet helpen. Mijn postcode, studentnummer en ov-chipkaartnummer bestaan niet.
Wat moet dit systeem toch een opluchting zijn voor het openbaar vervoer in Nederland. Eindelijk weer eens andere klachten dan het verwijt dat ze niet op tijd rijden.