Nieuws - 1 januari 1970

Liever sinterklaas dan kerst

Bij studenten verliest de kerstman het absoluut van sinterklaas. Ze vinden pakjesavond een gezellig feest waarvoor ze graag zweten op een gedicht. Slechts een klein deel van de studenten krijgt alleen cadeautjes met kerst, blijkt uit een rondgang van Wb.

Alleen cadeautjes met kerst vindt niet iedereen erg: ‘Sinterklaas is iets voor kleine kinderen’, aldus Nienke. Andere studenten melden dat ze thuis alleen met kerst aan cadeautjes doen omdat ze met sinterklaas geen tijd hebben. Maar de studenten met een echte voorkeur voor kerstcadeaus vormen duidelijk een minderheid, blijkt uit een mini-enquête onder bijna zeventig studenten: slechts tien procent viert alleen kerst.
Driekwart van de Nederlandse studenten in Wageningen viert sinterklaas. Een klein deel van de studenten (dertien procent) wordt zelfs met beide feesten verwend. Daar tegenover staat dat twaalf procent het waarschijnlijk helemaal zonder cadeautjes moet stellen. ‘Het is er nog niet van gekomen iets te regelen’, zegt BSc-studente Josien. Een andere studente denkt ook dat het er dit jaar niet van komt. Tot ze ineens van schrik haar hand voor de mond slaat. ‘O jé, ik ben helemaal vergeten dat ik met mijn oud-bestuursgenoten sinterklaas zou vieren.’ Gelukkig heeft ze nog een paar dagen om een cadeautje en een gedicht te bedenken.
Sinterklaas is voor de meeste studenten gewoon een gezellig Hollands feest. ‘Kerst is geen feest voor cadeautjes’, aldus Sanne, studente Biotechnologie. ‘Tuurlijk vieren we Sinterklaas. Zo hoort het toch’, reageert Guylian op de vraag of hij sinterklaas of kerst viert met cadeautjes. Veel studenten vinden het feest zelfs zo leuk dat ze het meerdere keren vieren: met familie en daarnaast nog een of twee keer met bijvoorbeeld schoonfamilie, vrienden, studie- of huisgenoten. ‘Bij mijn ouders thuis doen we dit jaar het sinterklaasspel, waarbij we dobbelen om kleine cadeautjes’, vertelt eerstejaarsstudent Linda. De meeste studenten maken ook sinterklaasgedichten, surprises wordt minder gemeld. / YdH