Wetenschap - 14 juni 2001

Liever niet teveel discussie over mensenrechten in China

Wageningen UR gaat intensief samenwerken met de Chinese Agricultural University. Vanaf 2003 komen er jaarlijks zo'n honderd Chinese studenten in Wageningen een BSc-opleiding volgen. De studentenvakbond WSO vroeg zich in een discussieavond in Hotel de Wereld op 30 mei af wat de consequenties daarvan zijn voor het onderwijs.

Vertegenwoordigers van Amnesty International, ook aanwezig, waren teleurgesteld dat tijdens de avond de mensenrechtensituatie in China vermeden leek te worden, terwijl de kwestie wel de interesse had van aanwezigen. Na afloop bleek ook dat ir. Theo Douma, die de samenwerking tussen Wageningen UR en de Chinese Agricultural University co?rdineert, alleen wilde komen praten op voorwaarde dat de aanwezige Chinezen niet te fel aangevallen zouden worden op de mensenrechtensituatie in hun land.

Douma antwoorde op vragen van Amnesty International dat de mensenrechten kwestie wel besproken is. "Maar als de Nederlandse overheid geen speciaal beleid heeft, wijken wij daar niet van af. Het is voor ons erg belangrijk dat de academische vrijheid gegarandeerd is en dat studenten vrij zijn om te zeggen wat ze willen. We hebben dat vrijelijk besproken met de Chinese Agricultural University. Maar we willen ook niet met een opgeheven vinger naar de Chinezen wijzen. Die opgeheven vinger is in de geschiedenis van de mensenrechtenkwestie al te vaak misbruikt." Lei Zhang, de Chinese co?rdinator van de samenwerking, zei dat mensenrechten in China een minder groot taboe is dan in Nederland wel gedacht wordt. De manier om de situatie te verbeteren is juist uitwisseling. Yongfeng Wang, een Chinese MSc-student, zei dat de indruk van onderdrukking bij Nederlanders ook kan ontstaan omdat er een cultuurverschil is tussen Nederland en China. "Een professor wordt in China meer gerespecteerd als in Nederland, en nooit bij de voornaam genoemd."

Dat cultuurverschil kan ook een rol spelen in het onderwijs dat Chinezen en Nederlanders straks samen gaan volgen. Zo is groepswerk van studenten in China veel minder gebruikelijk dan in Nederland. | J.T.