Wetenschap - 4 oktober 2001

Liever een positivo dan een zeikertje

Nederlandse toppers geven raad aan studenten in Werk!

Het is een bonte mengeling van personages in het boek Werk! - 100 Nederlandse carri?res. Onbekende directeuren en voorzitters van raden van bestuur staan naast soapster Birgit Schuurmans, zanger Gordon, schrijver Joost Zwagerman en verkeersminister Tineke Netelenbos. Werk! wordt gratis verspreid onder studenten.

In Werk! vertellen honderd Nederlandse topmensen over hun carri?re in het bedrijfsleven, de cultuurwereld of de politiek. Dat levert leuke inkijkjes op, maar vooral grappig is de steeds terugkerende vraag welke droomauto ze willen en welke auto ze bezitten.

Over het algemeen stellen de toppers het op prijs als studenten zich breed ontwikkelen. "Als studenten meer doen dan volgens het boekje, toont dat aan dat ze ook wat willen", zegt Jan Houwert, de voorzitter van de raad van bestuur van mediaconcern Wegener. Maar Netelenbos stelt wel bemoederend dat ontgroenen en samen zuipen minder goed is dan debatteren in een dispuut.

Opvallend is dat de Nederlandse topmensen niet bij de pakken willen neer zitten. Gis?le Huybrechts, Benelux-manager human resources van Q8 Petroleum Benelux, is duidelijk: "Kun je ergens wat aan doen, doe het dan. Kan je het niet, aanvaard dit dan en ga verder." Ook voor Derk Haan, lid van de raad van bestuur van Elsevier Science, is karakter de meest bepalende eigenschap voor succes, en niet intelligentie. "Je hebt mensen die problemen oplossen en die problemen maken: positivo's en zeikertjes. Ik zal nooit iemand in mijn managementteam opnemen van wie mensen zeggen dat hij briljant is, maar niet aardig. Vaak valt het met die briljantheid namelijk wel mee, en heb je een grote zeikers aan tafel zitten."

Een carri?re is niet iets wat je kunt plannen. Voor filmer en programmamaker Theo van Gogh was toeval de bepalende factor in zijn carri?re. Volgens de managing directive van DHL Worldwide Express Enno Osinga is een carri?re dan ook meer een zaak van open staan voor dingen die gaan komen. "Je kunt iets gaan zoeken en over het algemeen vind je dan wat je zoekt, maar het is veel leuker om dingen te gaan vinden. Soms vind je dan dingen die je nooit was gaan zoeken, maar die nog interessanter zijn dan de dingen die je zocht."

Het overgrote deel van de toppers is man, maar vrouwen moeten volgens de topvrouwen niet mannelijk worden. "Je bereikt als vrouw het meest als je vrouw blijft", stelt Heide Dahmen-Rethans, director new business bij Lucent Technologies. "Laat je niet afschrikken door de maatschappij, die voor een groot deel uit mannen bestaat. Kijk gewoon af wat je kunt gebruiken en wees verder jezelf." Maar die tip geldt eigenlijk ook voor mannen.

De uitgeverij is nog in overleg met Wageningen UR hoe het boek hier verspreid wordt. | M.W.

Werk! - 100 Nederlandse carri?res, Uitgeverij Tweesprong, ISBN 9080489123.