Student - 13 januari 2011

'Liever een frisse blik'

Het Geldersch Landschap gaat binnenkort vier wildobservatieposten bouwen. Ze zijn gebaseerd op het ontwerp van VHL-student Simon Marsman.

27-wildobservatiepost.jpg
'We waren al wezen kijken bij collega-instanties op de Hoge Veluwe en het Kroondomein, om ideeën op te doen voor nieuwe wildobservatieposten', vertelt Ab van Dijk, projectleider bij Geldersch Landschap. 'Maar in plaats van te kopiëren wat er al bestaat, leek het ons leuk om er iemand met een frisse blik naar te laten kijken.' De link met Van Hall Larenstein, waar Van Dijk zelf in deeltijd Natuur- en landschapstechniek studeert, was snel gelegd.
Het Geldersch Landschap heeft elfduizend hectare bos, natuur en landbouwgrond, maar slechts één observatiepost. Dit jaar moeten er nog vier bijkomen. Dus sloeg een groep derdejaars Tuin- en landschapsinrichting aan het ontwerpen. De studenten moesten een observatiepost bedenken waar een groep van 25 mensen in past en die opgaat in de natuurlijke omgeving. Bovendien moest hij worden gemaakt van natuurlijk materiaal van de eigen terreinen van de organisatie, zoals hout, heideplaggen of vegetatie.
Eenvoudig en betaalbaar
Dat leverde vijftien ontwerpen op. 'Alle modellen hebben wel wat, maar het moet haalbaar en betaalbaar zijn', licht Van Dijk toe. En dat laatste, dat is het ontwerp van Simon Marsman. Voor een locatie in de Loenermark bedacht hij een observatiewand van driehoeken, gebouwd volgens hetzelfde principe als een blokhut. Boomstammen die aan twee zijden recht zijn gemaakt, worden ingekeept bij de hoeken en op elkaar gestapeld. 'In alle eenvoud is het een multifunctioneel inzetbaar bouwprincipe', aldus Van Dijk.
Simon Marsman vindt het geweldig dat zijn ontwerp is uitverkoren. 'Het idee kreeg ik toen ik de rechte lijn zag van waaraf je op de Loenermark de open ruimte kunt waarnemen. Vervolgens heb ik geëxperimenteerd met stapelprincipes. Tijdens een eerdere hoveniersopleiding heb ik gelukkig al veel gebouwd.'

Re:ageer