Nieuws - 27 maart 2008

Liefde voor landschap niet omgezet in actie

Driekwart van de Nederlanders heeft warme gevoelens voor het landschap in hun directe omgeving. Slechts een kwart zet deze gevoelens ook om in daden. Dat blijkt uit een onderzoek van het LEI in opdracht van het Landschapsmanifest.

Het Landschapsmanifest vertegenwoordigt organisaties die landschap een centralere plaats in de samenleving willen geven. Binnen dit kader wilde ze weten hoeveel zorg burgers voor het landschap hebben. Onderzoekers van het LEI legden ruim duizend Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar een enquĂȘte voor. Driekwart van de burgers geeft aan een aantrekkelijk landschap in en rond de woonplaats te waarderen en daar ook graag tijd in door te brengen.
Hun betrokkenheid uit zich echter niet in stappen om het landschap daadwerkelijk te onderhouden. Ondanks dat de helft van de burgers het Nederlands landschap steeds lelijker vindt worden door bouw van woningen en bedrijven, zet hooguit een kwart van de mensen zich actief in om hun omgeving mooier te maken. Zij gaan bijvoorbeeld zelf met snoeischaar aan de slag of praten mee over lokaal beleid. Omstandigheden als opleiding, leeftijd en woonduur maken niet uit voor de mate van inzet.
De onderzoekers vonden het verder opvallend dat veel burgers niet weten wat hun gemeente aan het landschap doet. Dit ligt volgens hen deels aan de burgers zelf, maar ook aan een gebrek aan duidelijk zichtbaar beleid. Het LEI adviseert gemeenten dan ook om meer aandacht te schenken aan informatievoorziening. Ze kunnen bewoners vaker mee laten denken over de plannen voor het buitengebied.